Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Eltűnhet a föld színéről a magyarok egyik kedvenc édessége

A gyártó cég megszűnik

Két és fél évvel a grödigi székhelyű Salzburg Chocolate édességgyártó fizetésképtelensége után ugyanis az cég a bezárás szélén áll. A Der Standard közlése szerint az üzemet az év végén bezárják, a lépésről hétfőn tájékoztatták az alkalmazottakat, a beszállítókat és a nagyobb ügyfeleket.

Az igazi salzburgi Mozartkugelt egyébként a salzburgi Mirabell készíti.

A cég először 2021 novemberében ment csődbe. A fizetésképtelenségi eljárás megindítása után 2022 februárjában a Julius Meinl vezette romániai KEX-csoport vette át a salzburgi üzemet. A csoport egy hasonló mentőakció után tett szert jó hírnévre: 2013-ban egy másik céget is átvett, amelyet gatyába rázott, felújított és még a termelést is bővítette.

A Salzburg Chocolate számára benyújtott szerkezetátalakítási tervet akkoriban a többség elfogadta. Három éven belül 100 százalékos kvótát irányzott elő a hitelezők számára. A termelés egy részét azonban 2022 decemberében leállították, és a jelentések szerint 25 alkalmazottat elbocsátottak.

Az okok a nyersanyag-, csomagolóanyag-, szállítási és mindenekelőtt energiaköltségek meredeken megnövekedett költségei voltak.

A cég bejelentette, hogy az AMS Salzburggal közösen keresik a Grödigben dolgozó 65 alkalmazott utáni foglalkoztatás megoldását. Jelenleg több érdekelt féllel is előrehaladott egyeztetések folynak a meglévő gyártóhely értékesítéséről és további hasznosításáról.

Tönkreteszi a piacot a nyeresanyagár

A Salzburg Chocolate a nyersanyagárak jelentős emelkedését – a kakaó ára megháromszorozódott –, az egyik legnagyobb vevővel való együttműködés megszűnését és a túlságosan nagy gyártóhelyet említi a végeredmény okaként.

Mindez „gazdaságilag lehetetlenné teszi a termelés hosszú távú folytatását”.

A PRO-GE szakszervezet hétfőn „megfelelő” szociális terv kidolgozását szorgalmazta a munkavállalók számára, és nem fukarkodott a cégvezetést ért kritikákkal. „Sajnos az elmúlt évtizedekben nem sikerült megfelelő beruházásokkal és korszerűsítési intézkedésekkel biztosítani a helyszínt” – mondta Daniel Mühlberger állam ügyvezető igazgatója első reakciójában.

economx.hu

fotó: istock

További híreink