AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Engedélyezhetik az első, szájon át szedhető covid-gyógyszert

A Merck gyógyszeripari óriásvállalat sürgősségi engedélyt kért az illetékes amerikai gyógyszerfelügyeleti hatóságtól (FDA) az általa fejlesztett és tesztelt molnupiravir tabletta bevezetésére. A gyógyszer az enyhe és közepes koronavírusos betegek kezelésében segít.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélye elősegíthetné a koronavírus kórházi kezelésének megkönnyítését, mivel a tablettát otthon is lehet szedni. A molnupiravir gyógyszer 50 százalékkal csökkentette a kórházba szállítások és halálozások számát a legalább egy kockázati tényezővel rendelkező, enyhe és közepes koronavírusos betegek körében végzett klinikai tesztelések során – áll az októberben közzétett adatok elemzésében, amit az MTI is szemlézett.

Amit a gyógyszerről tudni kell

A molnupiravir a vírus szaporodását gátolja a szervezetben és a Gilead Sciences cég vírusellenes Remdesivir intravénás remdesivirével (nukleotid-analógok osztályába tartozó, antivirális hatóanyag) ellentétben, tabletta formájában is használható. Utóbbit egyébként már a kórházba szállított betegeknek adják, nem pedig otthoni kezelésre. 

A vállalat még október elején tette közzé klinikai eredményeit. A vizsgálatban összesen 775, bizonyítottan koronavírusos beteg vett részt, akik véletlenszerűen kaptak a monupiravirból és a placebóból a tünetek megjelenését követő öt napon belül. Senki nem volt beoltva és legalább egy kockázati tényező fennállt náluk.

A fázis 3 vizsgálatok köztes eredményei alapján a gyógyszerrel kezelt betegek 7,3 százaléka került kórházba 29 napon belül, míg azok közül, akik placebót kaptak, 14,1 százalék kényszerült kórházi kezelésre.

A gyógyszert szedő betegek közül senki nem halt meg, míg a placebót kapók közül nyolcan elhunytak – írta korábban a CNBC.

A cég akkor kitért arra is, hogy a molnupiravir hatékonyságát nem befolyásolta, hogy mikor kezdték az alkalmazását, vagy milyen kockázati tényező állt fent a páciensnél. A közlemény szerint a molnupiravir a covid minden ismert variánsa ellen egyformán hatásos. A melléhatások mindkét csoportban, így a placebóval és a gyógyszerrel kezelt pácienseknél is hasonló arányban, tíz százalékban fordultak elő.

Mikor kerül forgalomba?

A szer még az év vége előtt elérhetővé is válhat az amerikaiak számára. Az Egyesült Államok korábban már megállapodott a gyógyszergyártóval 1,7 millió terápiára elegendő ellátás megvásárlásáról, amint az megkapja a sürgősségi engedélyt. A New York Times információi szerint az ország 700 dollárt fizet egy kezelésre elegendő orvosságért.

A Molnupiravirból már Szingapúr és Ausztrália is rendelt, de számos más ország is tárgyal annak beszerzéséről.

A Ridgeback Biotherapeutics céggel közösen kifejlesztett új gyógyszer közbülső hatékonysági adatai nyomán számos ország, köztük Malajzia, Dél-Korea és Szingapúr már igyekezett minél gyorsabban megrendelést aláírni a Merckkel. A gyógyszeripari nagyvállalat kezelésenként $700 dolláros áron 1,7 millió gyógykezelésre elegendő tabletta gyártásáról szóló szerződést kötött az amerikai kormányzattal. Tervei szerint a vállalat 10 millió kezelésre elegendő gyógyszert fog gyártani 2021 végéig.

A cég ezenkívül megállapodott a licenc eladásáról számos indiai székhelyű, generikus gyógyszergyártó vállalattal is, amely a tervek szerint több mint 100 alacsony és közepes jövedelmű országnak szállít majd a tablettából.

Többen kísérleteznek hasonlóval

A Merck mellett mások is próbálkoznak koronavírus elleni gyógyszerek kifejlesztésével, így például a vakcinák terén már sikeres AstraZeneca vagy Pfizer.

Mene Pangalos, az AstraZeneca brit-svéd nagyvállalat gyógyszeripari kutatás-fejlesztéséért felelős ügyvezető alelnöke hétfőn bejelentette, hogy a cég által kifejlesztett antitest-koktél használata tényleges, valódi előnyt jelent a koronavírus-fertőzés megelőzésében az utólagos gyógykezeléssel szemben, miután a klinikai vizsgálatok mindkét esetben reménnyel kecsegtetőnek bizonyultak.

„Ha az AstraZeneca antitest-koktéljának használatát jóváhagyják, akkor a gyógykezelésben is használhatják. De az igazi áttörést a megelőzés során jelentheti” – mondta az ügyvezető alelnök.

Forrás: forbes.hu

Fotó: Unsplash