Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 23. Szombat, Tekla

Ennyi ideig fertőzhet egy covidos

Kutatók a gyakorlatban tesztelték, hogy hány napig fertőznek azok, akik lebetegedtek.

A kutatás eredményeit a The Lancet Respiratory Medicine orvosi lapban jelentették meg. A kutatás ugyan nem nagyszámú, de annál inkább a gyakorlaton alapul, ugyanis eddig laboratóriumi minták alapján következtették ki, hogy hány napig lehetnek fertőzőképesek a coviddal fertőzöttek.

A kutatás sorén 57 személyt vizsgáltak (egészséges BMI-vel rendelkező, középkorúakat), akik enyhe covid tüneteket mutattak, és arra kérték őket, hogy 5 nap karantén után, a 6. naptól végezzenek gyorsteszteket.

Azt találták, hogy átlagosan 5 napig voltak fertőzőek (de kétharmaduk 5 nappal a tünetek után is fertőzött), és kiderült az is, hogy csak minden 5. beteg volt fertőzőképes a tünetek megjelenése előtt.

A javaslata a kutatóknak az, hogy ha a hatodik naptól számítva 2 egymás utáni napon negatív eredményt kap valaki, akkor mehet közösségbe. De, ha a tünetek megjelenésétől számított 10. napon van valaki, akkor teszt nélkül is mehet közösségbe.

A kutatás nem a jelenlegi omikron variánsokra vonatkozóan zajlott, de azt kiemelték, hogy mivel az omikron jellemzően kisebb vírusterheléssel jár, és alacsonyabb ürüléssel, ezért – habár a becsléseik óvatosak -, a javaslataik az omikronnal fertőzöttekre is alkalmasak lehetnek.

forrás – egeszsegkalauz.hu

További híreink