Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Esett, majd kelt a forint, 7,5 milliárd eurót tartana vissza Magyarországtól az Európai Bizottság

A testület elégedetlen a magyar kormánynak a korrupció visszaszorítására tett intézkedéseivel. Egy frissen kinevezett személlyel kapcsolatban is kifogások vannak.

Az Európai Bizottság azt javasolja a tagállamokat tömörítő Tanácsnak, hogy függesszenek fel 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást Magyarország felé – írja a Portfolio egy német lapra hivatkozva.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung állítólag minderről megbízható bizottsági forrásokból értesült. A lap úgy tudja, hogy tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit.

Az összeállítás szerint a magyar kormány által tett 17 korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével elégedetlen a bizottság, nem tetszik nekik például az Integritás Hatóság (korrupcióellenes szervezet) egyik alelnökének, Holbusz Timeának a személye sem. Ő eddig a kormány kötelékében dolgozott, az Európai Uniós Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság Különleges Vizsgálatokért Felelős Igazgatóságát vezette – adott pár nappal ezelőtt átfogó képet a hatóság embereiről a Telex.

A hír közzététele után a forint árfolyama gyengült, de azóta a veszteség felét már ledolgozta. Délután, 16:30-kor a 408-as szinten állt a forint-euró árfolyam.

Kocsis Máté reagált”A dollárbaloldal a választások előtt elhallgatta a külföldi pénzt, sőt később még azt is tagadták, hogy külföldi finanszírozókkal lennének kapcsolatban. Miután kiderült, hogy mégis jött pénz külföldről, letagadták a felét” – írta a Fidesz frakcióvezetője Facebook-oldalán szerdán.

Nyitókép: MTI/EPA/Reuters Pool/Johanna Geron

forrás infostart.hu

További híreink