Üzleti élet felsőfokon
2022. December 05. Hétfő, Vilma

Ezt mondja a Facebook a felhasználói adatokról a nagy leállás után

Amerikai idő szerint hétfőn nap közben, magyar idő szerint este 6 körül leállt a Facebook és a cég által felvásárolt összes platform. Hat óra múlva sikerült visszaállítani a szolgáltatásokat, a Facebook most elmondta, mi történt.  Egy konfigurációs módosítás okozta a problémát, a megoldást pedig nehezítette, hogy a vállalat napi szinten használt belső eszközei és rendszerei […]

Amerikai idő szerint hétfőn nap közben, magyar idő szerint este 6 körül leállt a Facebook és a cég által felvásárolt összes platform. Hat óra múlva sikerült visszaállítani a szolgáltatásokat, a Facebook most elmondta, mi történt. 

Egy konfigurációs módosítás okozta a problémát, a megoldást pedig nehezítette, hogy a vállalat napi szinten használt belső eszközei és rendszerei is összezuhantak. Zuckerbergnek a lehető legrosszabbkor jött az összeomlás, és nemcsak azért, mert 6 óra alatt csaknem 6 milliárd dollárt bukott az ügyön.

A Facebook közleménye szerint mérnökeik most jöttek rá, hogy az adatközpontjaik közötti forgalmat koordináló gerincrouteren végzett konfigurációs módosítások következtében megszakadt az adatközpontok közötti kommunikáció, ami miatt a szolgáltatások is megálltak.

A szolgáltatások már helyreálltak, de a Facebook még aktívan dolgozik a százszázalékos működés visszahozásán. Közleményükben – valószínűleg arra utalva, hogy nem külső beavatkozás történt – még egyszer kiemelik, hogy jelenlegi tudásuk szerint a leállás oka a hibás konfigurációs módosítás volt. Mint írták, „nincs bizonyítékunk arra, hogy a leállás ideje alatt felhasználói adatok veszélyben lettek volna”.

Tisztában vannak azzal, hogy emberek és vállalatok napi szinten támaszkodnak a Facebookra a kommunikációban, tisztában vannak a hasonló leállások hatásaival és saját felelősségükkel ezzel kapcsolatban. Egyben elnézést kértek mindenkitől és azt írták, azon lesznek, hogy még alaposabban megértsék, miért történt a leállás.

Forrás: forbes.hu

Fotó: forbes.hu