Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Felfoghatatlan nagyságú pénzt kapott eddig Ukrajna a világtól

Csaknem 28 milliárd euró hitelt vagy segélyt kapott Ukrajna 2014 és 2022 között – számolta ki az Oeconomus Gazdaságfejlesztő Alapítvány. Virginijus Sinkevicius uniós biztos az eddigi összegek hasznáról beszélt.

A támogatásként adott 27,745 milliárd euróban (kb. 12000 milliárd forint) nincs benne az a költség amelyet a menekültek ellátására fordítanak az országok, jellemzően Európa. Az összeghez érdemes tudni, hogy a magyar éves költségvetés 28000 milliárd forint, azaz csaknem a felét kapta eddig Ukrajna. Fontos megjegyezni, hogy ez csak a pénzügyi támogatás.

Az országok méretéhez szabott listában Lettország az első, Magyarország nem található az első tízben.

A menekültekre, az alapítvány kutatójának számítása szerint, Lengyelország 4,3, míg Németország 3 milliárd eurót költött eddig, a csehek pedig 1,3 milliárdot. Magyarország itt sincs az első tízben ebből a szempontból.

Még brutálisabb számokat kapunk, ha a katonai kiadásokat nézzük, csak az Egyesült Államok az orosz támadás megindulása után, október elejéig, 27,5 milliárd euró értékben adott fegyveres támogatás Ukrajnának.

18 milliárd eurós EU-s csomagról szavaznak

Létfontosságú, hogy az Ukrajnának nyújtandó mintegy 18 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagot minél hamarább elfogadják az uniós tagállamok, ez nemcsak Ukrajna megsegítése, hanem az egész EU hitelessége szempontjából szükségszerű – jelentette ki Virginijus Sinkevicius uniós biztos szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén.

A biztos az Ukrajna hosszútávú finanszírozásról szóló parlamenti vitában elmondta: Oroszország a háború kezdete óta akkora károkat okozott Ukrajnában, hogy május végére az újjáépítés és a helyreállítás becsült költsége 349 milliárd dollárra rúgott.

Felhívta a figyelmet: az ukrajnai pénzügyi szükségletek 2023-ban is akutak lesznek.

Az EU és tagállamai eddig összesen csaknem 20 milliárd eurót mozgósítottak 2022-ben a katonai támogatás mellett.

Szerdán további 2,5 milliárd euró rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást folyósítottunk, a háború kezdete óta ezek összege mintegy 6,7 milliárd euró – tette hozzá.

Mint mondta decemberben további 500 millió eurót folyósít az EU Kijevnek, amint a hatóságok bizonyítják, hogy teljesítették a támogatáshoz szükséges, vállalt feltételeket a reformok megvalósításával kapcsolatban. Elmondása szerint eddig kielégítő előrelépés történt a reformok terén, a rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó, a pénzeszközök felhasználásának átláthatóságát és hatékonyságát biztosítani hivatott jelentéstételi követelmények alapján Ukrajna arról számolt be, hogy a forrásokat megfelelően használták fel.Deutsch Tamás: ne a közös eladósodás legyen a jövő!Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője felszólalásában kiemelte: „Magyarország álláspontja elvi álláspont, nem támogatunk semmilyen újabb uniós közös hitelfelvételt. Nem akarjuk gyermekeink jövőjét eladósítani, nem akarjuk, hogy az EU egy adósságközösséggé változzon, mert nem a közös eladósodás jelenti a közös európai jövőt.”
Hozzátette: Magyarország 2020-ban kizárólag a mediterrán országok kérésére, precedenst nem teremtő, egyszeri és rendkívüli kivételként fogadott csak el közös hitelfelvételt. „Tragikus tapasztalataink vannak ugyanis: előbb a kommunisták adósították el Magyarországot, 2002 után pedig a baloldali kormányok vertek újra adósságba minket” – hangoztatta.

A biztos szerint az uniós támogatás hatékonyan hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna korlátozza kormányzásának monetáris finanszírozását, a makroszintű pénzügyi stabilitás fenntartását és az ukrán hivatalos nemzetközi tartalékállományok megőrzését, amely

szeptember óta 25 milliárd dollár felett stabilizálódott.

Sinkevicius kiemelte, az ukrán finanszírozási hiány 2023-ra vonatkozó becslései rendkívül bizonytalanok, havi 3-4 milliárd euró között mozog, a háború hosszától és az okozott károktól függően. Az Európai Bizottság javaslata, amelynek célja, hogy 18 milliárd euróig terjedő, rendkívül kedvezményes hiteleket nyújtson Ukrajnának a következő évre, lehetővé teszi, hogy az ország a makrogazdasági stabilitás fennmaradjon és helyreállítsák az elpusztított infrastruktúrát.

Nyitókép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

forrás infostart.hu

További híreink