Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Felpörög az atomerőművek bővítése

Jelenleg egyre több ország kíván új atomerőművi egységeket építeni

Szlovákia is új atomerőművi egység építését tervezi, de az csak a 2030-as évek végére készülhet el. Főként a belföldi szükséglet kielégítése lesz a célja, de a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az áramexportból Magyarországra is juthat, ahogyan az új paksi blokkok működésbe lépésével hazánkból is több energia lesz exportálható.

– Jelenleg egyre több ország kíván új atomerőművi egységeket építeni, köztük több olyan ország is, amelyek eddig egyáltalán nem alkalmaztak atomenergiát – mondta el lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő annak kapcsán, hogy egy szomszédos ország is belép azok táborába, akik atomerőművi kapacitásukat bővítik. A növekvő energiaszükséglet ugyanis ezt jócskán indokolja: évtizedek kihagyása után az Egyesült Államokban is üzembe lépett egy új blokk, és nemrégiben indult el a belarusz atomerőmű második VVER–1200 típusú berendezése is, amely már a hatodik, a Paks II Atomerőmű új blokkjaihoz hasonló, kereskedelmi üzemben termelő egység.

A pozsonyi kabinet május közepén döntötte el, hogy egy, a korábbi tervekben már szereplő harmadik atomerőművi blokkot is felépít Bohunicében, kizárólagos szlovák állami tulajdonban. 

– A szlovákok hozzánk hasonlóan ugyanúgy 1200 MW-os blokkban gondolkoznak, francia, amerikai vagy koreai cégek érdeklődésére számítanak a tenderen, miután a csehekhez hasonlóan  politikai okokból kizárták a Roszatom részvételét – mutatott rá Hárfás Zsolt. 

A bökkenő az, hogy ilyen 1200 MW-os blokkjuk csak az oroszoknak van. Jelezte: a francia és a koreai nagyobb, az amerikai pedig kisebb. – Az orosz VVER–1200-as típust korábban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a világ első olyan 3+ generációs blokkjaként ismerte el, amely a legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel – ismertette Hárfás Zsolt az anomáliákat. Emlékeztetett, ugyanilyen korszerű blokkokból áll majd Paks II is.

– Szlovákia az új beruházásról szóló tendert 2027-ig kívánja végig vinni, de a szükséges engedélyek beszerzése és a nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárás időigénye miatt a legjobb esetben is az új szlovák atomerőművi egység a 2030-as évek végén kezdheti csak meg a működést – magyarázta a szakértő. (A szlovák kormányzat 2035-ös tervezett üzemkezdettel számol.) 

Az új nukleáris kapacitás elsősorban Szlovákia növekvő villamosenergia-igényét hivatott majd kielégíteni, de adott esetben exportlehetőséget is jelenthet a szomszédos országokba, csakúgy mint a Paks II és a majdani magyar SMR-blokk vagy blokkok. Szlovákia egyébként számol kisméretű moduláris technológiával is, emiatt a következő évtizedekben szintén az atomenergia uralhatja szomszédunk villamosenergia-mixét.

Az áramexport pedig úgy lehetséges, hogy a visegrádi régió árampiaca kapcsolt, a szlovák áramexport valószínűségét pedig a néhány éve átadott magyar–szlovák távvezetékek is növelik, az infrastruktúra adott hozzá.

Ide kapcsolódik a minapi hír, miszerint a szlovén parlament  jóváhagyta népszavazás kiírását a krskói atomerőmű új blokkjának építéséről, valamint az atomenergia hosszú távú békés felhasználásáról fogadott el állásfoglalást. A vita során a képviselők azzal érveltek, hogy az atomenergia békés célú felhasználása fontos az országnak, mivel megoldást jelent az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra való áttérésre. A távirati iroda emlékeztetett: a ljubljanai kormány idén januárban jelentette be, hogy a parlament elé terjeszt egy az atomenergia békés célú szlovéniai felhasználásáról szóló határozattervezetet, amely a népszavazási kérdés megfogalmazásának alapjául szolgál majd. A referendum pontos időpontjáról még nem döntöttek. 

A dokumentum, amelynek címe Nukleáris energia Szlovénia jövőjéért, kimondja: az atomenergia stratégiai fontosságú energiaforrás, amely fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló célok elérésében, ezért részét kell képeznie az energiapolitikának, valamint az atomenergia és a megújuló energiaforrások energiamixének felhasználására vonatkozó irányelveknek.

forrás-magyar nemzet

Fotó: AFP Illusztráció 

További híreink