AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Földön épített, de a Holdon működő atomerőműről álmodik Amerika, már keresik a kivitelezőt

A projekt célja egy, a Naptól független energiaforrás létesítése, melyet az égitesten zajló küldetésekhez használnának.

Egy úgynevezett fissziós, vagyis maghasadásos atomerőművet telepíttetne az amerikai kormány a Holdra a NASA közreműködésével – írta meg az AP hírügynökség egy pénteken megjelent felhívás alapján. A reaktort egy külsős cég építené a Földön, az üzemelésének helyszíne viszont a Hold lenne.

Az ötlet a NASA szerint több mint megvalósítható, és az égitesten zajló jövőbeni küldetésekhez egyébként is nagy szükség lenne egy olyan stabil energiaforrásra, amihez nem a Nap szolgáltatja az energiát.

„Egy megbízható, nagy teljesítményű energiaellátó rendszer biztosítása a Holdon létfontosságú lépés a következő emberes űrutazásokhoz, és ennek megvalósítása karnyújtásnyira van tőlünk” – mondta Sebastian Corbisiero, a Fission Surface Power Project vezetője.

Az előzetes terveket február 19-ig kell benyújtaniuk a szakembereknek. A projekt fontos kritériumokat fogalmaz meg a Holdon létesítendő reaktorral kapcsolatban. Ilyen például, hogy a létesítménynek emberi rásegítés nélkül is ki kell tudnia kapcsolni, a súlya nem haladhatja meg a 6 ezer kilogrammot, és el kell férnie egy legalább 4 méter átmérőjű hengerben. Egy másik követelmény, hogy a szerkezetnek 10 éven át kell biztosítania 40 kilowatt energiát.

A NASA szerint egy ilyen erőművet a vörös bolygón is fel lehetne építeni.

forrás: hvg.hu