AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Fontmilliárdokba kerülhet a tömegessé váló elkülönítés Angliában

Egy mobiltelefonos alkalmazás hetente százezreket küld karanténba.

Ötmilliárd fonthoz közeli kiesést okozhat a brit gazdaságban alig néhány hét alatt az a mobiltelefonos alkalmazás, amely koronavírus-fertőzés kockázata miatt hetente százezreknek küld elkülönítési felszólítást Nagy-Britanniában – áll az egyik legnagyobb londoni makrogazdasági elemzőműhely csütörtökön ismertetett tanulmányában.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) elemzése a brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) kontaktkutató szolgáltatásának mobileszközökre letölthető alkalmazására utal. Az NHS COVID-19 nevű alkalmazás a csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a július 15-én zárult egy hétben csaknem 620 ezer embernek küldött automatikus értesítést arról, hogy tíz napra elkülönítésbe kell vonulniuk, mivel környezetükben valakinek a koronavírus-tesztje pozitív lett.

Sajid Javid egészségügyi miniszter – akinek koronavírus-szűrési lelete a hétvégén szintén pozitív lett, és emiatt ő, valamint Boris Johnson miniszterelnök és Rishi Sunak pénzügyminiszter is elkülönítésbe vonult – a minap bejelentette, hogy augusztus 16-tól a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisával beoltottaknak Angliában nem kell karanténba vonulniuk az NHS-alkalmazás értesítése esetén sem.

A CEBR csütörtökön ismertetett modellszámításai szerint azonban az addig hátralévő időszakban is meghaladhatja a 4,6 milliárd fontot (1923 milliárd forintot) az a gazdasági veszteség, amelyet az NHS-alkalmazás értesítései nyomán tömegesen karanténba vonuló munkaerő kiesése okoz.

A londoni elemzőműhely szerint ezt a veszteséget csak 0,3 milliárd fonttal csökkentené, ha a brit kormány a kulcsfontosságú területeken dolgozókat mentesítené a karanténkötelezettség alól. A CEBR közölte: becslései szerint csak az e hét eleje és a teljes körű oltásban részesülők karanténmentesítésére kitűzött augusztus 16-i időpont közötti négy hétben több mint 7,6 millióan kaphatnak elkülönítési felszólítást az NHS-alkalmazástól, és közülük 3,6 millióan dolgoznak olyan munkakörökben, amelyekben nem lehetséges az otthoni munkavégzés.

Az ebből eredő 4,6 milliárd fontos gazdasági veszteség az idei első negyedévben megtermelt brit hazai össztermék (GDP) 0,9, a tavalyi egész évi GDP-érték 0,2 százalékával egyenlő – hangsúlyozzák a CEBR londoni elemzői. Az NHS-alkalmazás által automatikusan elkülönítésbe vezényelt alkalmazottak hatalmas száma miatt a brit üzleti szektor is egyre komolyabb figyelmeztetéseket küld a kormánynak.

A minap egy időre le kellett állítani vagy részben fel kellett függeszteni a 400 kilométeres londoni metróhálózat több vonalának működését, mivel a karanténra kötelezettek nagy száma miatt alig maradt munkára fogható metróvezető.

Az áruházak arra figyelmeztették a kormányt, hogy hiány támadhat egyes termékekből, miután a beszállító cégek és a fuvarozó vállalatok alkalmazottai szintén tömegesen kénytelenek elkülönítésbe vonulni a mobiltelefonos NHS-alkalmazás által küldött értesítések nyomán.

Forrás: MTI