Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Fontos tudnivalók, mielőtt karácsonyi csomagot rendel

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy minél hamarabb kézhez kaphassuk a csomagjainkat.

Karácsonyhoz közeledve egyre fokozottabb a csomagforgalom, ezért az online vásárlásokat érdemes minél korábbra időzíteni. A címzésnél az épület, az emelet és az ajtószám nagyon fontos információ, de érdemes megadnunk a címzett telefonszámát, e-mailcímét, hogy a kézbesítésről a szolgáltató értesítést tudjon neki küldeni, illetve szükség esetén fel tudja venni vele a kapcsolatot – tanácsolja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság sajtóközleményében.

Címzettként azzal segíthetjük a kézbesítő munkáját, ha a postaládán, csengőn jól olvashatóan szerepel a nevünk, és gondoskodunk róla, hogy a postaláda jól megközelíthető legyen. A csomag, levél feladása előtt célszerű tájékozódni a szolgáltatók honlapján a díjakról és a feltételekről, különösen, ha valamilyen különleges kezelést igénylő, például törékeny csomagot szeretnénk küldeni.

Több időt vehet igénybe a csomag meérkezése, ha online rendelünk belföldről vagy az EU-tagországokból. Ma már sok esetben lehetőség van arra, hogy a postai szolgáltatótól kapott előzetes értesítésben egy előre megadott linkre rákattintva módosítani tudjuk a kézbesítés adatait, de vissza is utasíthatjuk a csomagot. Az értesítés általában tartalmazza a nyomkövetési linket is, ahol utánanézhetünk küldeményünknek. A közleményben azt írták:

elkerülhető a futárra való várakozás, ha a házhoz való kézbesítés helyett csomagunk kiszállítását csomagautomatába, csomag- vagy postapontra kérjük.

Ha a Távol-Keletről, az Egyesült Királyságból, vagy más, EU-n kívüli országból szeretnénk beszerezni a ajándékot, a kereskedelmi postai küldemény automatikusan áfakötelessé válik és vámeljárás alá esik. Így az Európai Unió valamennyi országában megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig vámot is kell fizetni. Az Európai Unióba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

Nyitókép: Pixabay

forrás infostart.hu

További híreink