Üzleti élet felsőfokon
2022. Augusztus 18. Csütörtök, Ilona

Friss kutatás: növeli a szívizomgyulladás esélyét a Pfizer vakcinája

Ennek ellenére is ajánlott, mert a koronavírus-fertőzés sokkal nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást. Kohorsz kutatás jelent meg a Pfizer és BioNTech közös vakcinájáról a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban: a megfigyelésre alapuló tanulmány szerint az oltás kimutathatóan növeli a szívizomgyulladás előfordulásának esélyét, ugyanakkor nem jelentős a különbség az oltás nélküliekhez képest – írja a […]

Ennek ellenére is ajánlott, mert a koronavírus-fertőzés sokkal nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást.

Kohorsz kutatás jelent meg a Pfizer és BioNTech közös vakcinájáról a New England Journal of Medicine tudományos folyóiratban: a megfigyelésre alapuló tanulmány szerint az oltás kimutathatóan növeli a szívizomgyulladás előfordulásának esélyét, ugyanakkor nem jelentős a különbség az oltás nélküliekhez képest – írja a MedPage Today.

Az Egyesült Államokban elvégzett kutatás kimutatta, hogy az oltások után jelentkező egészségügyi problémák nagy része nem volt összeköthető a vakcinával, kivéve néhány esetet:

  • a szívizomgyulladást (100 ezerből 1-5 ember),
  • limfadenopátiát (100 ezerből 78 ember),
  • vakbélgyulladást (100 ezerből 5 ember),
  • herpeszfertőzést (100 ezerből 15 ember).

A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet, a limfadenopátia pedig a nyirokcsomók betegsége vagy növekedése. Utóbbi önmagában még nem jelent problémát, azonban ha nem az oltástól jelentkezik, problémát is jelezhet a szervezetben.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus sokkal nagyobb eséllyel okoz szívizomgyulladást, mint a vakcina,

így továbbra is érdemes felvenni az oltást. A betegség ezen kívül összefüggésben van még a mélyvénás trombózis, tüdőembólia, miokardiális infarktus, koponyaűri vérzés és thrombocytopenia kialakulásával.

A szakértők azt is megjegyezték, hogy a kutatásnak megvoltak a saját korlátai: nem randomizált és kontrollált kutatásról, hanem megfigyelésalapú kísérletről volt szó, így az oltott csoport és a kontrollcsoport nem egyforma összetételű volt.

Forrás: 24.hu

Fotó: FRED TANNEAU / AFP