Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

G7-csúcs: Ukrajna 50 milliárd dolláros segítséget kapna a befagyasztott orosz vagyonból

Erről is tárgyaltak az országok vezetői a találkozón

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában – írja az MTI.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben. Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető – áll az egyezményben.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében.

“Ukrajna biztonságának garantálása érdekében mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának jelentős katonai erőre, szilárd képességekre és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) normáival összhangban lévő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége” – áll a szövegben.

Mindemellett hónapok óta tartó tárgyalások után Joe Biden elnök és kulcsfontosságú szövetségesei megállapodást kötöttek arról, hogy a befagyasztott orosz vagyon kamataiból 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajna háborús erőfeszítéseinek és gazdasági újjáépítésének támogatására – írja a Politico.

A részletekről további egyeztetésekre van szükség, a nyilatkozat szerint az év végéig kell kidolgozni ezeket, illetve véglegesíteni a megállapodást, de a hét legfejlettebb ipari állam vezetői vállalják, hogy még ebben a naptári évben megkezdik az 50 milliárd dollár folyósítását Ukrajnának.

hvg.hu

istock.hu

További híreink