Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Gyász-Elhunyt a Nemzet Sportolója

Hosszan tartó súlyos betegség után meghalt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő

dr. Hammerl László négyszeres olimpikon, olimpiai bajnok sportlövő, orvos, mesteredző, korábbi szövetségi kapitány, a Magyar Olimpiai Bizottság egykori tagja, a Nemzet Sportolója 82 korában meghalt. . A hírt a Magyar Sportlövők Szövetsége osztotta meg.

Hammerl László 1942. február 15-én született Budapesten. Egész fiatal korában kötötte össze életét a sportlövészettel, 22 éves korában szerezte meg Tokióban olimpiai bajnoki címét a 60 lövéses fekvő versenyszámban, ugyanitt bronzérmes is lett a 3×40 lövéses összetett számban. Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstéremmel tette teljessé olimpiai éremgyűjteményét. 1977-től a magyar sportlövő-válogatott szövetségi kapitánya. Nagy tudású, a világ minden pontján elismert szakember volt, kiválóan értett a versenyzők nyelvén, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím és érem megszerzése fűződik a nevéhez. 2004-ben a Nemzet Sportolójává választották. A sportággal fennálló örök kötődése megmaradt, gyakran látogatta a lőtereket, véleményével, meglátásaival segítette a sportlövészetet – emlékeztet méltatásában a sportlövő-szövetség.

Diplomát szerzett az Orvosi Egyetemen és szakedzőként végzett a Testnevelési Főiskolán – utóbbin címzetes egyetemi docens lett. 1985-ben kapta meg a mesteredzői címet. Rövid ideig gyakorolta orvosi hivatását, 1977-ben lett a sportlövők szövetségi kapitánya. A szövetségben a technikai igazgatói, később az alelnöki posztot is betöltötte. A Nemzeti Sportszövetségben referensként dolgozott.

Hammerl László tagja volt az első szabadon választott MOB-közgyűlésnek, tisztségét egészen 2017-ig megtartotta. A ’89-es újjáalakuláskor orvosként tagja lett a MOB Orvosi Bizottságának is.

A Nemzet Sportolójává a kezdetekkor, 2004-ben megválasztották. Elhunytával jelenleg Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István viseli a címet.

Hammerl László felesége Joó Éva négyszeres olimpikon, legjobb eredményeként Atlantában 7. helyezett, világ- és Európa-bajnok sportlövő; fia, Soma az utánpótlás egyik legnagyobb tehetsége, 2021-ben egyéniben és csapatban is junior világbajnok lett, a tavalyi Európa Játékok aranyérmese.

80. születésnapja alkalmából készített méltatásunk ide kattintva olvasható.

Dr. Hammerl Lászlót a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Sportlövők Szövetsége is saját halottjának tekinti.

A MOB osztozik a család és a sportlövők szövetségének gyászában.

Fotó- MOB-Média/Szalmás Péter

forrás- olimpia.hu

További híreink