Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 04. Hétfő, Ulrik

Gyász: meghalt a legendás divattervező

73 éves korában elhunyt Thierry Mugler, a megdöbbentő francia stílusok divattervezője.

Vasárnap elhunyt Thierry Mugler, a felháborító, műfajokat megszégyenítő francia tervező, aki az 1980-as évek végén és az 1990-es évek elején uralta az európai kifutókat. 73 éves volt. A 73 éves Thierry halálát vasárnap este két közeli barátja erősítette meg, az okát nem árulták el. Mugler a franciaországi Strasbourgban született, a 80-as évek végének esztétikájához nagyban hozzájárult, mmely az S&M-vel és a nagy divattal párosult. Sziluettje amolyan fordított háromszög volt, óriási vállakkal és levágott derékkal. Imádta a latexet, a bőrt és a domborulatokat – írja a the New York Times.

Korai múzsái közé tartozott Grace Jones és Joey Arias. Régóta kreatív együttműködésben dolgozott David Bowie-val, és még az Imannal tartott esküvőjére is felöltöztette. George Michael „Too Funky”-ja pedig gyakorlatilag egy televíziós Mugler-show volt. Thierry kendőzetlensége a meleg művészet kapcsán beárnyékolta látványos alkotói munkáját, illetve gettóba sodorta őt abban az időben, amikor az AIDS-járvány politikai harctérré vált.

1997-ben a Clarins, a szépségipari konszern megvásárolta Mugler márkáját. 2003-ban ő volt Zumanity, a Las Vegas-i Cirque du Soleil show megalkotója, amelyen jó barátja, Mr. Arias, sok csipke és sok fűző szerepelt. 2020 márciusában, amikor is a koronavírus megjelenése miatt világszerte bezártak a mozik, Mugler Angel parfümje nagyon sikeres maradt. Popsztárok és dizájnerek új generációja vett belőle ihletet. Alexander McQueen punk érzékenysége nagy érdemeket szerzett Mugler munkájának, ahogy Lady Gaga korai „Bad Romance” megjelenése is.

Akkoriban a divattervező extrém fizikai átalakuláson ment keresztül, szinte képregénybe illő, bőrfelszerelést viselő szupergonosszá vált. Az interneten kiszivárogtak meztelen fotók is róla, amin Manfrednek kezdte nevezni magát. Később még olyan hírességeknek tervezett ruhát, mint Cardi B, vagy Kim Kardashian. A Mugler jelenlegi kreatív igazgatója, Casey Cadwallader az Instagramon ezt mondta:

„Mugler megváltoztatta a szépségről, a magabiztosságról, a reprezentációról és az önmegvalósításról alkotott felfogásunkat”.

Forrás: blikk.hu