Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Gyászol a művészet világa: meghalt Rényi Katalin

Életének 73. évében, kedden elhunyt a Munkácsy-díjas festőművész, tervezőgrafikus

A szomorú hírt a család közölte.

Rényi Katalin 1951. május 19-én született Budapesten. 1975-ben a Magyar Iparművészeti Főiskola tervezőgrafika szakán diplomázott, majd 1985-től az Iparművészeti Főiskola (2005-től Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) tanára lett. Több európai országban járt tanulmányúton.

Munkásságának jelentős részét az alkalmazott grafikai tervezések képezték: arculattervezések, kiadványok, kiállítási grafikák, információs rendszerek és csomagolások. Fő profilja a filmplakát volt. A Graphis évkönyv rendszeresen közölte munkáit.

1992-ben alapította a Montázs Rajzstúdiót és ő volt az egyik alapítója a Csopaki Művésztelepnek is. A Szentendrei Régi Művésztelep tagja volt.

1999-ben Koszovó INRI festménysorozata elemi erővel fogalmazza meg tiltakozását a délszláv háború borzalmai, az értelmetlen öldöklés és szenvedés ellen. Drámai képvilág, markáns formai és színvilág jellemzi ezeket a festményeket.

Számos csoportos és egyéni kiállításon mutatkozott be, alkotásait láthatta a közönség többek között a Budapest Galériában, a Vigadó Galériában, az Olof Palme Házban és a Körmendi Galériában is. 2018-ban a szentendrei MűvészetMalomban nyílt retrospektív tárlata 21 gramm címmel, amelyet később Rómában, Párizsban, Moszkvában, Bécsben, Berlinben és Brüsszelben is bemutattak.

Művészi tevékenységéért 1994-ben kapta meg a Magyar Köztársasági Érdemrend aranykeresztjét, 2019-ben pedig a Munkácsy Mihály-díjat.

hvg.hu/dmd

fotó: Facebook/Rényi Katalin

További híreink