Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Győrfi Pál újra elmagyarázta a 112 és 1830 közötti különbséget

Vészhelyzetben az egységes segélyhívó rendszer, a 112-es szám továbbra is él. A 1830 egy másik szolgáltatás.

További három vármegye csatlakozott az új alapellátási ügyeleti rendszerhez, és 170 új járművet kapott a mentőszolgálat, amely szombaton mindenkit vár a városligeti mentősnapra.

Újabb komoly lépést tett az új orvosi ügyeleti rendszer az országos lefedettség felé azzal, hogy szeptembertől újabb három vármegye – Jász-Nagykun-Szolnok, Baranya illetve Veszprém – csatlakozott az Országos Mentőszolgálat egységes alapellátási ügyeleti rendszeréhez – mondta el az InfoRádióban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője.

„Itt is azt a rendszert vezetjük be, ami most már hat hónapja működik az ország más területein, és tényleg bebizonyosodott, hogy jól működik. Délután négy óra és este tíz óra között háziorvosi ügyelet, este 10 óra után pedig valódi sürgősségi ügyelet áll a betegek rendelkezésére” – mondta Győrfi Pál.

Az ellátás három módon történik: a beteg bemegy valamelyik ügyeleti telephelyre, vagy kimegy hozzá az ügyeleti kocsival, vagy ha nagyon nagy baj van, akkor mentőt küldenek ki. A 1830-as telefonszám hívása azoknak javasolt, akiknek kétségei vannak arról, hogy mi a jó megoldás. „Éjszaka, ha valaki rosszul van, és nem tudja, hogy ő menjen el valahova vagy inkább hívja ki-e az orvost” – tette hozzá a mentősök szóvivője.

Győrfi Pál ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az alapellátási ügyeletrendszer és a hozzá tartozó 1830-as szám bevezetése nem azt jelenti, hogy mostantól megszűnt volna a mentőszolgálat és a 112-es segélyhívó szám.

„Vészhelyzetben az egységes segélyhívó rendszer, a 112-es szám továbbra is él. A 1830 egy másik szolgáltatás. Aki Magyarországon szocializálódott, az megszokta, hogy van olyan, hogy orvosi ügyelet, éjszakai ügyelet, hétvégi ügyelet. Az a tapasztalat, hogy nagyon enyhe problémákkal szokták igénybe venni az ügyeletet a betegek, súlyos állapotú beteggel nagyon ritkán lehet találkozni. Ezért az új rendszerben a kisebb egészségügyi problémák esetén a 1830 hívása a jó megoldás. Ugyanakkor az ügyelet még ha enyhébb problémákra is van kitalálva, de mindenképpen főként az olyan egészségügyi problémákra nyújt megfelelő választ, amelyek megoldása nem halasztható egy másnapi rendelésig” – hangsúlyozta a mentősöket a médiában képviselő szakember.

Az orvosi ügyeleti feladatok elvégzéséhez 170 új járművet szerzett be az OMSZ, több mint kétmilliárd forintos kormányzati forrásból. Nem klasszikus mentőautókról, hanem személyautókról van szó, amelyeket átalakítottak a gyártók. Megkülönböztető jelzésekkel szerelték fel őket, mindegyik sárga színű lett, valamint a csomagtartójukban olyan speciális tárolóhely van, ahol az orvosi eszközök megfelelően rögzíthetők. Ezekkel az autókkal látják el azokat a vármegyéket, amelyek már csatlakoztak az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszerhez.

„A cél, hogy jövő év elejére – Budapest kivételével – az egész országban ez az egységes alapellátási ügyelet működjön. Ennek fontos erénye lesz a felszerelés egységessége is. Annak pedig talán a leglátványosabb eleme az ügyeleti autók flottája” – mondta el a kommunikációs szakember.

Győrfi Pál a szervezeti változások és a fejlesztések mellett kitért a szeptember 2-án szombaton a nagyközönséget a Városligetbe váró mentőnapról is. A 75 éves mentőszolgálat színes programokkal várja az érdeklődőket, lesz újraélesztés és elsősegély oktatás, bemutatkoznak a gyermekmentők, a kutyás mentők, a tűzoltók és a rendőrök, lesznek nagyszabású mentési bemutatók, gyermekprogramok, színpadi fellépők és koncertek.

infostart.hu

fotó: facebook.com/Országos Mentőszolgálat

További híreink