Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Halálos húsevő baktérium terjed, figyelmeztetést adott ki az amerikai járványügyi központ

A hőhullámok kedveznek a Vibrio vulnificusnak.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) arra figyelmezteti a lakosságot és az orvosokat, hogy figyeljenek a vizes közegben terjedő, akár az életre is veszélyt jelentő „húsevő baktériumokra”, mert az Egyesült Államokban az éghajlat melegedésével ezek egyre gyakoribbak lettek.

Mint a Gizmodo írja, a nyár folyamán több tengerparti államban is tapasztaltak ilyen eseteket, melyek egybeestek a nagyobb hőhullámokkal.

A megbetegedésekért a Vibrio vulnificus nevű baktérium tehető felelőssé – a Vibrio-baktériumok emberi megbetegedések széles skáláját képesek okozni, például a kolerát is.

A betegség például nyers, vagy nem megfelelően átfőzött kagyló fogyasztása révén alakulhat ki, és a legtöbb esetben nem halálos, enyhe lefolyású.

Ugyanakkor a Vibrio vulnificust nem az ételek, hanem a nyílt sérülések vízzel történő érintkezése okozhatja – ez pedig könnyen súlyossá, akár életveszélyessé is válhat. Ezt nekrotizáló fasciitisnek hívják, vagy közismertebb nevén „húsevő baktériumnak”.

A Gizmodo megjegyzi: évente 150-200 Vibrio vulnificus-esetet jeleznek a CDC felé, mely ötből egy ember számára végzetessé válik, akár a megbetegedés után 1-2 nappal.

A baktérium a sós és félsós vizek környékében érzi jól magát, és a legtöbb megbetegedést a nyári hónapokban okozza Amerika partvidéki államaiban – a felmelegedéssel pedig csak nőhet a fertőzések száma.

A CDC figyelmezteti az orvosokat, hogy készüljenek fel az ilyen megbetegedésekre – a legyengült immunrendszerű, valamint magasabb kockázati csoportba tartozó embereket pedig nagyobb óvatosságra intik, valamint nyílt sebbel is kerülni kell a sós vizeket annak begyógyulásáig.

hvg.hu

További híreink