Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Hatalmasat zuhant a legismertebb vakcinagyártó nyeresége

Meredeken visszaesett a német BioNTech bevétele és nyeresége a harmadik negyedévben. A német gyógyszeripari vállalat mégis megemelte éves bevételi várakozását, mivel az év utolsó három hónapjában növekvő eladással számol a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcinából.

A mainzi székhelyű társaság hétfőn megjelent negyedéves jelentése szerint a szeptember végén zárult három hónapban 1,8 milliárd eurós nyereségről és 3,5 milliárd eurós árbevételről adott számot, míg az előző év azonos időszakában 6,1 milliárdos árbevétel mellett 3,2 milliárd euró nettó nyereséget ért el.

A német biotechnológiai kutatóvállalat a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel 2020 végére az Európai Unióban elsőként fejlesztette ki és kapott engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltás forgalmazására.A BioNTech az első három negyedéves nettó profitja 7,13 milliárd euróról 7,16 milliárdra emelkedett.

A társaság közlése szerint az év utolsó három hónapjában növekvő eladásokat várnak az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcinából, ezért felfelé módosították az idei eredményvárakozásokat, a korábbi 13-17 milliárd euróról 16-17 milliárd euróra.

A Nasdaq technológiai részvényeket tömörítő tőzsdén jegyzett BioNTech papírjait hétfőn a nyitás előtti kereskedésben 2,7 százalékkal alacsonyabban, 150,15 dolláron jegyezték. A részvény árfolyama az elmúlt 12 hónapban 40 százalékkal esett, ebben az időszakban a legalacsonyabb értéke 117, a legmagasabb 371 dollár volt.

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

forrás infostart.hu

További híreink