Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Hétezer új lakás épül Budapesten, az elszálló rezsiárak miatt egyre kapósabbak lesznek

Fellélegezhettek az elmúlt fél évben lakáspiacra beruházók és a vevők. Erősödik az újlakások iránti kereslet.

Az otthontámogatási rendszer több elemének fenntartásáról is szóltak az elmúlt hetek hírei, emiatt kissé fellélegezhettek az újlakás-piac szereplői, különösen a beruházói-fejlesztői oldal. Az OTP Jelzálogbank legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének adatai szerint több mint öt százalékkal több lakást adtak át, mint a tavalyi első félévben és az eladások nagy ütemben nőttek.

Az OTP Ingatlanpont Forbes.hu-hoz eljuttatott közleménye szerint 20 százalékkal növekedett az újlakások eladása. Szakértőik szerint az újlakások iránti érdeklődést az elszálló energiaárak erősíthetik a jövőben.

Az elmúlt hetekben a kormány közölte, fenntartja az otthontámogatási rendszer több elemét is:

  • az öt százalékos lakásáfa már nem csak ez év, hanem a 2024 végéig megszerzett építési engedélyek esetében is érvényesíthető,
  • elérhető lesz jövőre is a Babaváró hitel,
  • a CSOK
  • valamint a CSOK-hitel kamattámogatása is.

„A támogatások meghosszabbításának az újlakás-piac keresleti és kínálati oldala egyaránt haszonélvezője, noha hozzá kell tegyük, a pozitív hatást vevői oldalon a magas kamatok erősen ellensúlyozzák.

Ráadásul az új építésű ingatlanok árnövekedése is legfeljebb csak mérséklődhet a jövőben. A növekvő telek- és építőanyagárak, a szakemberhiány és az ezek miatt egyre nehezebben tartható kivitelezési határidők következtében ugyanis árcsökkenés csak a beruházók hozamának kárára lehetséges – véli Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A jelenlegi inflációs környezet ugyanakkor az új lakásokat hosszú távú befektetési lehetőségként értékeli fel, erre erősítenek rá az új ingatlanok kedvező energetikai besorolásával, modern gépészetével és minőségi szigetelésével együtt járó alacsonyabb rezsiköltségek is.

Nem kell félteni az újlakáspiacot

Az év első hat hónapjában a fővárosban 3020 újépítésű társasházi lakást adtak át, amely több mint 5 százalékkal több, mint a múlt év azonos időszakában mért adat (2870). A trend várhatóan nem törik meg az év második felében sem, sőt a jelenleg rendelkezésre álló projektinformációk alapján további 3940 lakás átadása várható az év végéig.

Így idén közel 7000 ingatlannal bővülhet a fővárosi ingatlanállomány, amely közel harmadával több, mint a 2021-ben átadott lakások száma (5430).

A beruházók óvatosságának ezzel együtt voltak látható jelei az elmúlt fél évben: az első hat hónapban mindössze 119 új (kétlakásosnál nagyobb) projekt értékesítése indult el a fővárosban, 2300 lakás építésével. Ez felével kevesebb, mint a tavalyi ugyanezen időszak értékesítési számai, és az előző félévhez mérve is egyharmados a csökkenés.

A keresleti oldal teljesítményét vizsgálva, 3800 új lakást vásároltak meg az első félévben, ami bár ötödével több a tavalyi ugyanezen adatnál, 2021 második félévéhez képest viszont 25 százalékos a visszaesés.

Ezekben a kerületekben adták el a legtöbb újlakást

Az idei első félévben a legtöbb újlakást a XIII. kerületben adták át (1050), ezt követi a IX. kerület (650). Mindkét kerületben nőtt az átadott lakások száma a múlt év azonos időszakához képest, az előbbiben akkor 990, az utóbbiban 400 lakást adtak át.

Az élmezőny várhatóan nem változik az év végére sem, közel minden harmadik lakást a XIII. kerületben adhatnak át idén, a IX. kerület a torta 12 százalékáért felel.

Az elmúlt években ugyanakkor komolyabb fejlesztések indultak a külkerületekben is, az idei évben a XVI. (240 átadott új lakás), a XVIII. (150), valamint a XIX. és XXIII (90-90) kerület emelhető ki.

FORRÁS FORBES.HU

További híreink