Üzleti élet felsőfokon
2024. Május 29. Szerda, Magdolna

Ideiglenesen felfüggesztik a benzin és gázolaj exportját az oroszok

A gázolaj ára Európában válaszul 5 százalékkal, tonnánkénti több mint 1000 dollárra ugrott.

Bár a Kreml a belső piac stabilizálásával indokolja döntését, szakértők szerint ugyanazt próbálja eljátszani most az üzemanyagokkal, amit tavaly csinált a földgázzal.

Oroszország azonnali hatállyal ideiglenesen betiltotta a benzin és a gázolaj exportját négy volt szovjet állam kivételével, hogy stabilizálja a hazai piacot – írja a Guardian.

Az energiaügyi minisztérium szerint az intézkedés megakadályozza a motorüzemanyagok engedély nélküli exportját. A gázolaj ára Európában válaszul 5 százalékkal, tonnánkénti több mint 1000 dollárra ugrott.

Az elmúlt hónapokban Oroszországban benzin- és gázolajhiány lépett fel. Az üzemanyagok nagykereskedelmi árai megugrottak, bár a kiskereskedelmi árakat korlátozták annak érdekében, hogy a hivatalos inflációs adatokkal összhangban tartsák azokat. A válság különösen fájdalmas volt Oroszország déli gabonatermelő régiójában, ahol az üzemanyag létfontosságú a termés begyűjtéséhez. Egy súlyos válság kínos lehet a Kreml számára, mivel márciusban elnökválasztás várható.

A kormány közölte, hogy a tilalom nem vonatkozik a Moszkva vezette Eurázsiai Gazdasági Unió tagjaival (Belarusz, Kazahsztán, Örményország és Kirgizisztán) kötött kormányközi megállapodások alapján szállított üzemanyagra. A kereskedők szerint az üzemanyagpiacot olyan tényezők sújtották, mint az olajfinomítók karbantartása, a vasútvonalak túlterheltsége és a rubel gyengesége, amely ösztönzi az üzemanyag-exportot.

Oroszország a kereskedők és a Londoni Értéktőzsde adatai szerint szeptember első 20 napjában már közel 30 százalékkal, mintegy 1,7 millió tonnára csökkentette tengeri dízel- és gázolajexportját az augusztusi azonos időszakhoz képest.

A Financial Times szerint ugyanakkor többről van itt szó, mint az orosz belföldi piac stabilizálására tett kísérletről.

Oroszország a világ egyik legnagyobb gázolajszállítója és vezető nyersolajtermelője. A nyersolajexportját már csökkentették a Szaúd-Arábiával és a szélesebb Opec+ csoporttal kötött megállapodás értelmében, ami hozzájárult ahhoz, hogy június óta 30 százalékkal megugrott az olaj nemzetközi ára.

A piaci szereplők aggódnak amiatt, hogy Oroszország az olajkínálat szigorítására törekszik egy olyan időszakban, amikor a központi bankok az infláció kordában tartásával küzdenek, és amikor a nyersolaj ára 13 hónap óta először törhet a hordónkénti 100 dollár fölé.

„Oroszország kárt akar okozni Európának és az Egyesült Államoknak, és úgy tűnik, hogy most a téli hónapok előtt megismétlik a tavalyi gázpiacon bevetett forgatókönyvet az olajpiacon – mondta Henning Gloystein az Eurasia Grouptól.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy az oroszok egyelőre nem közölték, hogy meddig tervezik fenntartani az ideiglenesen bevezetett exporttilalmukat.

hvg.hu

További híreink