Üzleti élet felsőfokon
2023. Március 22. Szerda, Benedek

III. Károlytól kapott kitüntetést a holokauszt-túlélő magyar dédnagymama

A 99 éves Lily Ebert az elismerést a windsori kastélyban vehette át.

Lily Ebert 1944-ben azon a vonaton utazott, amelyik az utolsó zsidókat szállította Auschwitzba. Édesanyját és testvéreit a nácik megölték a második világháborúban. Ő túlélte a mészárlást, és azóta arra tette fel az életét, hogy mindenkivel megismertesse a holokauszt borzalmait, hogy még csak véletlenül se ismétlődhessen meg mindez – írta a Bors.

Az egyébként kiváló egészségnek örvendő magyar származású nőnek a dédunokája készített TikTok-fiókot és mutatta meg, hogy miként lehet azt használni. Mostanra már 2 millió fiatal követi.

„Megígértem magamnak, hogy ha életben maradok, elmesélem az egész világnak mi történt velünk Auschwitzban. Ilyen szörnyűségnek soha, de soha többet nem szabad megtörténnie. Amíg élek, addig arra szeretném tanítani az embereket, hogy legyenek egymással toleránsak” – nyilatkozta.

A holokauszt oktatásba fektetett áldozatos munkájáért – konferenciákon, előadásokon beszélt, és több könyvet is írt már korábban – kedden az a megtiszteltetés érte Lily Ebertet, hogy a brit lovagrend tagja lett, valamint átnyújtották számára a windsori kastélyban az emellé járó díszes keresztet is.

„Szavakkal nem lehet elmagyarázni, hogy mennyi jelent ez számomra” – mondta meghatódva Lily a rendezvényen, akit dédunokája is elkísért a ceremóniára. Kiderült: a híressé vált magyar dédnagymama egyik könyvéhez előszót is írt korábban a király.

(A nyitóképen: Lily Ebert és dédunokája, Dov Forman a windsori kastélyban 2023. január 31-én, az elismerés átvétele után.)

Nyitókép: Andrew Matthews – Pool/Getty Images

forrás infostart.hu