Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 03. Vasárnap, Kornél, Soma

Innovációs partnerségre léptek

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem (SE), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Novartis Hungária Kft.

A közlemény szerint a dokumentumot György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Matt Zeller, a Novartis Hungária ügyvezető igazgatója írta alá hétfőn az egyetemen.    

Az együttműködés három pillérre épül. Első pillérként az aláírók növelni kívánják az egyetemen zajló klinikai kutatásokhoz való hozzáférést, továbbá a technológiai-digitális innovációk szerepét a klinikai kutatásokban – olvasható a dokumentumban.    

A második pillér: az aláírók célja biztosítani Magyarország vezető szerepét a sejt- és génterápiák területén. Ennek jegyében a Semmelweis Egyetem a világ azon kevés egészségügyi intézményeinek egyikévé válik, ahol a legmodernebb és legkülönbözőbb sejt- és génterápiás megoldások lesznek elérhetőek a betegek számára, két terápiás területen.    

Az egyetem Európa egyik vezető génterápiás központjaként segíti a gerincvelői izomsorvadás (SMA) újszülöttkori szűréséről szóló országos mintaprogram beindítását. Emellett a szemészet területén kiterjesztik az örökletes retinabetegségek szűrését. Továbbá az egyetem létrehoz egy kezelőcentrumot a retinális disztrófia kezelésére, ott a legújabb génterápiás eljárásokat is alkalmazzák majd.    

Az együttműködés harmadik pillére egy 50 ezer embert érintő szív- és érrendszeri népegészségügyi program. A három fél a legújabb kutatásokkal összhangban innovatív adatelemzési, mesterséges intelligencia és gépi tanulás alapú megoldások segítségével, valamint a betegek és az egészségügyi dolgozók edukációjával igyekszik áttörést elérni Magyarországon a betegséggel való küzdelemben. A program célja, hogy az első három évben 50 ezer beteget érjenek el, és új módszereket találjanak a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére és kezelésére országos szinten.    

A közleményben idézték Merkely Béla rektort, aki szerint a megállapodás olyan tudományos kutatási lehetőséget teremt számukra a kardiológia és a szemészet területén, amelynek eredményei belátható időn belül a betegellátásban hasznosulnak majd.    

György László úgy vélte, ez az együttműködés “bizonyítéka annak, hogy az egyetemi modellváltás gyorsabb, kreatívabb, modernebb együttműködési lehetőségeket teremt a felsőoktatás, az ipar és a kormányzati szektor között”.    

Matt Zeller a közlemény szerint azt mondta: a magyar egészségügyi rendszer előtt álló kihívások formabontó, innovatív megközelítéseket és megoldásokat igényelnek; ez az úttörő együttműködés pedig “új utakat jelöl ki az egészségügyi és innovációs ökoszisztéma számára”.