Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Ismét terjedni kezdett a történelem egyik legpusztítóbb betegsége

Minél súlyosabb a járvány, annál nehezebb kordában tartani.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte több mint kétszeresére nőtt tavaly a kolerás megbetegedések száma az előző évhez képes.

A genfi székhelyű szervezet szerint 2022-ben mintegy 470 ezer kolerás esetet regisztráltak. Összehasonlításul: ezek száma 2021-ben még 220 ezer volt.

Minél súlyosabb a járvány, annál nehezebb kordában tartani – hangsúlyozta a WHO, felidézve, hogy a kolera megjelenése szorosan kapcsolódik a nem megfelelő ivóvízellátáshoz, a szegénységhez és a fegyveres konfliktusokhoz.

A WHO kiemelte, hogy adatai továbbra is hiányosak. A szervezet egy korábbi becslésében évente 1,3-4 millió megbetegedéssel és 143 ezer halálesettel számolt – adta hírül az MTI.

Huszonnégy országban van kolerajárvány

A WHO az idei adatokra támaszkodva felhívta a figyelmet arra, hogy a kolerás megbetegedések száma tovább emelkedik globálisan. Jelenleg 24 országban van járvány. A betegség halálos kimenetelű lehet, ha nem kezelik időben.

A kolera tünetei között szerepel a hányás, a kiszáradás és a kimerültség.

Tavaly a szennyezett vízzel terjedő bakteriális fertőzés több súlyos járványért is felelős volt, különösen Afganisztánban, Kamerunban, Malawiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Nigériában, Szomáliában és Szíriában. 

2022-ben 44 országból jelentették a kolera megjelenését, kilenccel többől, mint a megelőző évben. A WHO-nak megküldött adatok szerint 2349 ember halt meg a kórban.

index.hu

További híreink