Üzleti élet felsőfokon
2022. Szeptember 24. Szombat, Gellért, Mercédesz

Itt a koronavírus legújabb mutációja: miért veszélyes a kentaur?

Az omikron variáns felelős jelenleg a koronavírus-fertőzések döntő többségéért, számos alváltozata ismert már a szakemberek előtt.

Az elmúlt hetekben a koronavírus-fertőzöttek száma emelkedett, július utolsó hetében összesen 21 840 új fertőzést igazoltak itthon. Szerencsére a kórházban ápoltak számában nem figyelhető meg jelentős növekedés Európában, így

Self quarantine, isolation and Social Distancing in a Pandemic coronavirus COVID-19

Magyarországon is, jelenleg az omikron variáns terjed, amelynek több szubvariánsa is ismert. Jellemző, hogy a betegek enyhe vagy közepesen súlyos panaszokkal, néhány nap alatt átesnek a fertőzésen. új variáns

Ilyen tünetekkel jár az új  variáns

Az emberek újabb és újabb koronavírus-variánsok nevét tanulják meg a hírekből. Az omikront először 2021. novemberében Botswanában és Dél-Afrikában azonosították, és leginkább arról lett ismert, hogy rövid idő alatt világszerte átvette a vezető szerepet a megbetegedésekben. 2022 elején új alvariánsokat is azonosítottak, ezek a BA.4 és a BA.5 nevet kapták, ezekről a szakemberek a vizsgálatok alapján azt feltételezik, hogy az eddigi leggyorsabban terjedő omikronváltozatok, és úgy tűnik, hogy azokat is képesek megfertőzni, akik az omikron korábbi formái és más variánsok ellen védettek. 

Ellenben kevesebb halálesethez vezetnek, és kevésbé jellemző rájuk az is, hogy kórházi kezelést tennének indokolttá. Ennek oka valószínűleg a népesség növekvő immunitásában keresendő. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa kifejtette, hogy most már általában néhány nap alatt túl lehet jutni a betegségen, ez többnyire annak köszönhető, hogy aránylag sok ember rendelkezik védőoltással. 

Mint elmondta, a két szubvariáns legjellemzőbb tünetei a köhögés, orrfolyás, tüsszögés, fáradtság és fejfájás. 

A fentebb felsorolt panaszok mellett gyanakodni kell még egyebek mellett rekedtség, izomfájdalom, szédülés, duzzadt nyaki nyirokcsomók, szemfájdalom, hidegrázás, fülfájás, szaglásvesztés, mellkasi fájdalom és légszomj esetén is.
Színre lép a kentaur

A sajtóban mostanában különös nevet viselő mutációról is lehet olvasni, az omikron egy újabb változata a BA.2.75, amire sok helyütt kentaurként hivatkoznak. Az elnevezés egy Twitter-felhasználónak köszönhető, aki a Centaurus A galaxis után a Centaurus nevet aggatta a szubvariánsra. Az Egészségügyi Világszervezet továbbra is BA.2.75-ként hivatkozik rá. Bár a kentaurt már a világ számos országában kimutatták, mindeddig kevés szakmai publikáció látott napvilágot róla.

Először májusban azonosították Indiában, ahol a hírek szerint gyorsabban terjedt, mint az omikron többi alváltozata. Az eddigi, egyelőre szegényesnek mondható adatok azt mutatják, hogy különösen alkalmas a delta általi immunvédelem leküzdésére. Több mutációt hordoz, mint a BA.5, változások történtek a tüskeproteinben – egyes szakemberek emiatt attól tartanak, hogy még inkább képes lesz legyőzni a már meglévő immunitást. Egyelőre nem lehet megmondani, hogy a kentaur lesz-e a domináns változat a következő hullámban, a WHO még nem tekinti különösebb aggodalomra okot adó alvariánsnak, de figyelemmel kíséri az alakulását. 

Bár az új variánsok gyorsan terjednek, biztató, hogy ritkábban okoznak súlyos megbetegedéseket. A cél továbbra is a védekezés, az oltások felvétele, a higiéniai szabályok betartása. A szakértők szerint fokozott kockázatú egyéneknek érdemes elkerülniük a zsúfolt helyeket, tömegrendezvényeket, amennyiben pedig valaki ilyen helyszínen tartózkodik, lehetőség szerint viseljen maszkot.

Fokozott hajhullás koronavírus-fertőzés után

Egyre többen számolnak be a fertőzés elmúltát követő fokozott hajhullásról. A szakemberek szerint ennek logikus magyarázata van, amennyiben viszont nem múlik a tünet, érdemes orvoshoz fordulni vele.