Üzleti élet felsőfokon
2023. Szeptember 25. Hétfő, Eufrozina, Kende

Itt az adat: már a státustörvény előtt is ennyi tanár hiányzott

Jön az újabb felmondási hullám, utánpótlás nem nagyon látszik.

Az iskolákból összesen 34 ezer munkavállaló hiányzott, már nem csak tanárokból van komoly hiány, hanem az oktatási munkát segítő alkalmazottakból is.

Több mint 20 ezer pedagógus hiányzott a köznevelésből a 2020/21-es tanévben, a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítőkkel együtt a munkavállalói hiány meghaladta a 34 ezret – közölte a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatón, a témában végzett kutatásuk adataira hivatkozva.

Totyik Tamás ismertette, a felmérés során az országos kompetenciamérés telephelyi jelentéseit, a Központi Statisztikai Hivatal és a társadalombiztosítás adatait használták fel.

A pedagógusok, valamint a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők számában a hiány 34 618 fő – közölte Totyik Tamás, aki úgy fogalmazott: „ez egy alulbecsült konzervatív szám”.

Jön az újabb felmondási hullám, utánpótlás nem nagyon látszik.

A kutatás szerint a 2020/21-es tanévben 20 587 pedagógus hiányzott az oktatásból.

Fontos, hogy ezek a számok a 3 évvel ezelőtt kezdődött tanév adatai – ekkor még nem lépett hatályba a mostantól érvényes ún. státusztörvény, ami sok szempontból érinti hátrányosan a pedagógusokat. Sokan mondanak fel emiatt, az új szabályozás szerint akkor járnak anyagilag jobban, ha szeptemberben adják be a felmondólevelüket.

A PSZ előzetes felmérése szerint 1000 tanár hagyhatja el a közoktatást most ősszel az új törvény miatt. Közben a 30 év alatti pedagógusok aránya 5 százalék alatt van a tanárok között, ami azt mutatja, hogy a tanárszakokról kikerülő fiatalok nem sokáig maradnak a tanári pályán.

(MTI, Forbes)

További híreink