AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Javuló kilátások pörgetik a cégfelvásárlásokat

A bevált növekedési stratégiák, a javuló gazdasági kilátások és a tapasztalat növelik a bizalmat a magántőke-befektetők körében – derül ki a Deloitte közép-európai kockázatitőke-bizalmi felméréséből.

A kutatás azt mutatja, hogy az ágazatot nagyrészt érintetlenül hagyták az elmúlt 18 hónap eseményei, a bizalom tovább növekszik. A válaszadók csaknem harmada (30%) mondja azt, hogy az új tranzakciós folyamataik felgyorsulnak, ami optimista hozzáállást mutat a gazdasággal kapcsolatos várakozások terén.

70 százalék arra számít, hogy a gazdasági helyzet javulni fog, és senki nem számít romlásra – 2007 óta ez a legoptimistább kilátás. A válaszadók kevesebb mint ötöde (19%) érzi úgy, hogy az elmúlt 18 hónap hatására lelassultak a növekedéssel kapcsolatos terveik, míg 43% várja, hogy felgyorsuljanak a meglévő (17%), illetve új (26%) célpontokkal kapcsolatos vállalatértékesítési és felvásárlási (M&A) tranzakciók.

„Ez a rendkívül pozitív hangulat megnyugtató, bár nem meglepő. A régióban a magántőke-befektetők rendelkeznek már a kellő rugalmassággal és tapasztalattal, amelyet a menedzsmentcsapatok támogatására tudnak felhasználni. Továbbra is bőségesek a finanszírozási lehetőségek, és az M&A bevált stratégiai eszközzé vált a növekedés felgyorsítására a magántőke által támogatott vállalatoknál” – mondta Csűrös Balázs, a Deloitte pénzügyi tanácsadás üzletágának partnere.

Az árazások magasak, ami kihat a tranzakciókra való hajlandóságra. A válaszadók 41%-a szerint jelenleg drágábban lehet vállalkozásokat felvásárolni, mint 6 hónappal ezelőtt, ami négyszeres növekedésnek felel meg a téli felmérés eredményéhez képest.

Valószínűleg ennek eredménye az is, hogy azoknak az aránya, akik a következő hónapokban többet terveznek eladni, mint vásárolni, a téli 6%-hoz képest megháromszorozódott, 19%-ra nőtt. Ugyanakkor 72%-ról 57%-ra csökkent azoknak az aránya, akik várhatóan többet vásárolnak majd.

„A régió ma már a tapasztalt befektetőké, akik jelentős értéket teremtenek az általuk támogatott vállalkozásokban. A magas árazási környezet ösztönzőleg hathat a tőkekivonásra, annak ellenére, hogy a piacon vonzó vételi lehetőségek vannak” – tette hozzá a szakértő.

forrás: 24.hu