AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Joe Biden a stratégiai olajkészlet felszabadításával próbálja olcsóbbá tenni az üzemanyagot

Az intézkedéshez más államok kormányai is csatlakoztak.

Joe Biden amerikai elnök kedd reggel felszabadított ötvenmillió hordó mennyiséget az amerikai stratégiai nyersolajkészletből (SPR) a kőolaj magas világpiaci árának letörése érdekében. Az amerikai gazdaságpolitikai lépéshez csatlakozott India, Japán és Dél-Korea is – írta az MTI.

Jennifer Granholm energiaügyi miniszter szerint a világgazdasági leállást követően a globális kőolajkínálat elmaradt a kereslettől, amelynek a családok és a vállalatok fizetik meg az árát. „Biden elnök intézkedése megerősíti a Fehér Ház elkötelezettségét, hogy minden lehetséges eszközzel az árak csökkentésére és a gazdaság fellendítésére összpontosítson”.

Brian Deese, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója a döntést követően kijelentette, hogy az „amerikai gazdasági fellendülés a legerősebb a világ nagy nemzetgazdaságai között. Az Egyesült Államok képes az erő pozíciójából megfelelni a gazdasági kihívásoknak”.

Ugyanakkor John Barrasso wyomingi szenátor, az energiaügyi és természeti erőforrásokért felelős szenátusi bizottság vezető republikánus tagja azon a véleményen volt, hogy Biden elnök politikája csak tovább növeli az inflációt és az energiaárakat. Szerinte az SPR megcsapolása nem oldja meg a problémát. „Biden elnök megszüntette vagy súlyosan korlátozta az amerikai kőolaj- és földgázkészletekhez történő hozzáférést a szövetségi földterületeken és vízkészletben. (.) Az OPEC és Oroszország felé rimánkodás, illetve most az SPR felhasználása csak kétségbeesett kísérletek a maga Joe Biden által okozott katasztrófa megoldására” – fogalmazott a republikánus politikus

Chuck Schumer, a szenátus demokrata többségi vezetője bejelentése szerint Biden elnök döntése jó hír az amerikai családoknak és megerősíti az amerikai gazdaságot. „Az SPR megcsapolása szükséges átmeneti segítséget jelent a benzinkutaknál, egyben jelzés az OPEC felé, hogy nem manipulálhatják felelőtlenül a kőolaj-kínálatot, mesterségesen növelve a benzinárakat”.

Kevin McCarthy, az amerikai kongresszus republikánus képviselőcsoportjának vezetője szerint Biden elnök döntése mindössze három napra elegendő nyersolaj-készletet bocsát piacra, amely nem jelent valódi megoldást az energiaválságra. „Ez csak színtiszta politikai taktikázás három nappal a Hálaadás előtt”.

Christopher Guith, az amerikai kereskedelmi kamara első alelnöke szerint az Egyesült Államok valódi stratégiai kőolajkészletei Texas államban és a Mexikói-öbölben vannak, és az amerikai energiaügyi minisztérium tartalékait csakis kínálati fennakadások esetén szabadna használni. „A nem túl hatékony ‘sebtapaszok’ helyett a Fehér Háznak olyan politikai döntéseket kellene hoznia, amelyek a kőolaj- és földgázkészletek hazai, amerikai kitermelését bátorítják. Ehelyett a Biden-adminisztráció az energiatermelőket fenyegeti a szövetségi földterületeken, leállítja a kőolajvezetékek építését, illetve Szaúd-Arábiának és Oroszországnak könyörög több kőolajért”.

Donald Trump korábbi amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt még energia-független volt, most pedig ki van szolgáltatva az OPEC kénye-kedvének. „Kalifornia állam egyes részein a benzin gallononként 7 dolláros (literenként 595 forintos) áron kapható, és az egész országban emelkedik az ára, ők meg az SPR készletet csapolják meg. Hát hogy lehet így vezetni egy országot?” – tette fel a kérdést közleményében a volt elnök.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu