Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Katar is érdeklődik a ferihegyi reptér iránt, Orbán szívesen látná őket

A magyar kormányfő Katarban járt, ahol főleg energetikai kérdések voltak terítéken.

Meghívottként vett részt a Katari Gazdasági Fórumon Orbán Viktor kormányfő. A magyar kormány egyeztetéseket folytat LNG vásárlásról, ezek még zajlanak, a kormányfő nem mondott róla részleteket. Annyit mondott csupán, hogy Magyarország csökkenteni akarja az oroszoknak való energetikai kitettségét, ezért van szükség a tárgyalásokra a gázvásárlásról.

Orbán: Nagyon rossz a kapcsolatunk a svédekkel

A Reuters tudósítása szerint azonban több napirenden lévő ügyről beszélt, főleg Svédország NATO-csatlakozásáról. Ezt az EU-ból csak Magyarország, a NATO-tagok közül mellettünk pedig még a törökök nem hagyták jóvá. „Magyarország és Svédország politikai kapcsolatai borzasztóan rosszak” – mondta Orbán. Nem akarunk konfliktusokat importálni a NATO-ba”.

A katonai szövetség júliusban tart csúcstalálkozót, de Orbán egyelőre nem tudta megmondani, mikor dönt a svédek tagságáról a magyar parlament. A kormányzó Fidesz több mint egy éve nem hozott döntés az ügyben, miközben a svédekkel együtt jelentkező Finnország tagságára már rábólintottak.

Orbán szerint Magyarország és Svédország kapcsolatának javulnia kell, mielőtt az északi állam NATO-tagságra vonatkozó kérelmét jóváhagyják.

Háború: szegény ukránok

A kormányfő a fórumon a Bloomberg főszerkesztőjével beszélgetve a háború kimenetelével kapcsolatban is erőset mondott: számára egyértelmű, hogy „a csatatéren nincs esélye a szegény ukránoknak a győzelemre”, a számok, a külső környezet is ezt mondatja vele valamint az, hogy a NATO sem hajlandó csapatokat küldeni.

Új elem a ferihegyi reptér „visszavásárlásában”

A miniszterelnöknek volt egy meglepő bejelentése is. Katar is érdeklődik a budapesti repülőtér iránt – árulta el Orbán a katari fórumon, hozzátéve, hogy „szívesen látnánk őket”. Korábban a kormány többször is beszélt róla, hogy az állam lenne az egyik fő résztvevője annak a konzorciumnak, amely visszavásárolná a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető Budapest Airport (BA) Zrt-t. Az év elején derült ki, hogy a kormány nem tett le a vásárlásról. Az új elem, hogy külföldi befektetőt is bevennének a konzorciumba, eddig Jellinek Dánielről lehetett tudni, hogy részese lehet az üzletnek.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) felszólal a katari gazdasági fórumon Dohában 2023. május 23-án. Balról John Micklethwait, a Bloomberg főszerkesztője.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

forrás forbes.hu

További híreink