Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Kedden eldől, milyen adóváltozások és új minisztériumok jönnek

Dönthet az új minisztériumi struktúráról keddi ülésén az Országgyűlés, amely elfogadhat egy az Európai Bizottság kérésére benyújtott törvényjavaslatot is. A képviselők szavaznak a jövő évi adóváltozásokról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a szociális törvény módosítását is magába foglaló előterjesztésről.

Az ülés reggel 9-kor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Kivételes eljárásban vitatják meg és fogadhatják el a képviselők az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról szóló előterjesztést, amely alapján a jelenleg a pénzügyminiszter irányítása alá tartozó főigazgatóság autonóm államigazgatási szerv lesz.

Ugyancsak kivételes eljárásban tárgyalja és még kedden el is fogadhatja a Ház a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosítását, amelynek értelmében két új – energiaügyi, valamint gazdaságfejlesztési – minisztérium jön létre. Átnevezik az Építési és Beruházási Minisztériumot Építési és Közlekedési Minisztériummá.

A határozathozatalok között 15 előterjesztésről dönt a parlament,

köztük a szociális törvény módosítását is tartalmazó törvényjavaslatról, a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a jövő évi adóváltozásokról.

Az általános viták sorában Varga Mihály pénzügyminiszter javaslatára megvitatják a képviselők a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását, amely a központi bank megfelelő tőkeellátottságának biztosítása mellett a jegybankelnök fizetését az Állami Számvevőszék elnökének keresetével megegyező mértékben állapítja meg.

Tárgyalják a pénzügyi szektort érintő törvények módosítását, amelynek elfogadása esetén a jelzálog-hitelintézet portfóliószinten is képes lesz a jövőben hosszú lejáratú refinanszírozást biztosítani a hitelintézetek részére.

Ugyancsak az Európai Bizottság kérésére szerepel a napirenden az egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosítása, amely

pontosítja a vagyonnyilatkozati rendszert, és felhatalmazza a közelmúltban létrejött Integritás Hatóságot a nyilatkozatok ellenőrzésére.

Az adatvédelmi hatóság új jogkört kap: ellenőrzi, hogy az arra kötelezettek feltöltötték-e az adatokat a szintén uniós kérésre létrehozott Központi Információs Közadat-nyilvántartásba.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

forrás infostart.hu

További híreink