Üzleti élet felsőfokon
2023. Március 22. Szerda, Benedek

Kiderült, miért ugrabugrál a benzinár – akár 1000 forint is lehet?

A kicsik attól félnek, hogy a bejelentett árváltozásoktól eltérő valóságos változás az ő kivéreztetésükre is irányulhat.

Szétvált a kutakon található üzemanyagár a nagykereskedelmi ár mozgásától – figyelt fel rá a vezess.hu autós portál olvasói észrevételek alapján, és nyomába is eredt a háttérnek.

Ismert, míg korábban 1-2 nappal előre tudni lehetett, milyen (mértékű) árváltozásokra számíthatnak az autózók és pontosan mikor, most az előre közölt nagykereskedelmi árváltozást nem követik le a kutak, van, ahol naponta több árváltozás is van, van, ahol egy hétig semmi, a portál a káosz szóval jellemzi a hazai mintegy 2000 kút eljárását.

  • A Molnál nem kommentálták az árpolitikát,
  • az ÖMV-nél sem kívántak élni a megnyilatkozás lehetőségével,
  • a Shell pedig még válaszra sem méltatta a portál megkeresését.

Válaszokat a benzinkutakat működtető vállalkozóktól viszont kapott a lap.

Gépész László, a Független Benzinkutasok Szövetségének alelnöke elmondta, megítélése szerint amikor emelést jelentenek be, a Molnál nincs emelkedés, amikor csökkenés várható, a Molnál ez nagyobb mértékű, mint másutt, de ezekről a piac előre semmit nem tud, csak „lesi” a Mol oszlopait, hogy mi történik a bejelentéshez képest.

Elmondása szerint vannak olyan Shell kutak, amelyek a piaci árváltozást követik, aztán látva a Mol valóságos árváltoztatását, igazodik hozzá még aznap, de más kutak is reagálnak „valahogy”, ezt az eltérő reakciót látják az autósok a legkülönfélébb árakban.

A kiskutasok attól is tartanak, hogy az ő kivéreztetésüket célozza a folyamat, ha viszont nem lesz verseny, „jöhet az 1000 forintos benzinár.

Nyitókép: Örsi Gergely/Facebook

forrás infostart.hu