Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Kipróbáltak egy ősi kínai maláriaellenes gyógyszert, a PCOS-t gyógyító csodaszer lehet belőle

Remény a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő betegeknek

A kínai Fudan Egyetem kutatói szerint az artemizinin nevű hatóanyag gátolja annak az enzimnek a működését, ami felelős a petefészek tesztoszterontermeléséért. Mindez áttörést jelenthet a policisztás ovárium szindróma kezelésében.

Egy maláriaellenes készítmény jelenthet reményt a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő betegeknek – számolt be róla a The Guardian. A csavar a dologban, hogy nem egy frissen kifejlesztett modern csodaszerről van szó, hanem egy olyanról, amit az ókori kínai gyógyászatban is használtak a malária kezelésére. Az erről szóló tanulmány a Science-ben jelent meg.

A beszámoló szerint az egynyári üröm cserjéjében megtalálható hatóanyag, az artemizininről még 1972-ben fedezték fel, hogy jól használható a maláriás betegeken, ezért – pontosabban a terápia kifejlesztéséért – pedig 2015-ben Tu Csücsü kínai gyógyszerész meg is kapta a orvosi Nobel-díjat. A kínai Fudan Egyetem kutatói most azt találták, hogy az artemizinin képes megakadályozni a PCOS-ben szenvedő nőknél, hogy a petefészek túl sok tesztoszteront termeljen. Azoknak a nők, akik 12 héten át szedték a gyógyszert, a menstruációs ciklusuk is sokkal rendszeresebbé vált.

A kísérletet 19, PCOS-ben szenvedő nőn végezték el, így egyelőre csak iránymutató, mintsem szignifikáns eredményről beszélhetünk.

Channa Jayasena, az Imperial College London tudósa – aki nem vett részt a kísérletben – úgy látja, az eredmény óriási jelentőségű, az ugyanis rengeteg nő állapotán segíthet a világon.

A petefészek túlzott tesztoszterontermelése felborítja a szervezet hormonegyensúlyát és megzavarja az ovulációt, ami rendszertelen menstruációhoz vezet. Mindez a termékenységre is hatással van. A betegeknél emellett inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami növeli az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A magasabb tesztoszteronszint emellett az arcszőrzet túlzott növekedését is okozhatja.

A PCOS-t jelenleg többféle módon kezelik. Ezek közé tartozik a fogamzásgátló tabletta szedése, ami elnyomja a tesztoszteron termelését, és segít rendszeressé tenni a menstruációt, valamint jó hatással van a kozmetikai tünetekre is. Emellett segíthetnek még a termékenységet serkentő készítmények, valamint a műtéti beavatkozás is, ám összességében ezek nem mindenkinél és nem egyformán hatásosak.

A tanulmány szerint az artemizinin blokkolja a CYP11A1 nevű enzimet, ami kulcsszerepet játszik a petefészek tesztoszteron termelésében. A laboratóriumi állatkísérletek azt mutatták, a hatóanyag valóban jó hatásfokkal segít a PCOS-ben szenvedőkön.

A 19 önkéntes bevonásával lezajlott vizsgálat során 12 nőnél vált rendszeressé a menstruáció, ami 63 százalékos arányt jelent. A menstruációjuk a 12 hetes utánkövetés során is rendszeres maradt. A kutatók most azon dolgoznak, hogy finomhangolják a gyógyszer adagolását, hogy kiderüljön, hogyan lehetne még hatékonyabban használni azt.

hvg.hu

fotó:istock

További híreink