Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 03. Vasárnap, Kornél, Soma

Kirúghatnak, ha káromkodsz a munkahelyeden?

Mi fér bele az együttműködési kötelezettségbe, és mi nem? Íme egy eset, ami váratlan fordulattal végződött.

Az alapok

  • A munka törvénykönyve az általános magatartási követelmények között tartja számon a kollégák együttműködési kötelezettségét  ergo a jó munkahelyi légkör fenntartását, a feszültségek kezelését és a provokatív, sértő vagy tiszteletlen hangnem kerülését. 2015-ben a Kúria kijelentette, hogy amennyiben ezt a munkavállaló megsérti, azonnali hatállyal kirúgható.
  • Ez tiszta sor, csak éppen nem hagyható figyelmen kívül a tény, hogy minden eset egyedi, és mindenkinek más az ingerküszöbe a témában. Ezt felismerve a Kúria árnyalta korábbi döntését, és kijelentette: az együttműködési kötelezettség megszegése nem vezethet egyértelműen és azonnal a munkáltatói felmondás alkalmazásának jogszerűségéhez.

Fejvakarós esettanulmány

Ennek megértéséhez a Bán és Karika Ügyvédi Társulás megosztott a Forbes.hu-val egy tanulságos esetet, ezzel a friss döntésével árnyalta ugyanis tovább a képet a Kúria.

A tényállás tartalma szerint egy feltöltési vezetői munkakörben dolgozó munkavállaló azt mondta egy kollégájára a háta mögött: „…az a baja, hogy bele van száradva a geci”.” A trágár megjegyzés visszajutott a megsértett kolléga fülébe, valamint rajta keresztül a személyzeti vezetőhöz is.

Mint kiderült, nem ez volt az első alkalom, hogy a feltöltési vezető bántó megjegyzésekkel illette munkatársait, korábban például azt mondta férfikollégáira, hogy ,,némelyik fiú úgy viselkedik a munkahelyén, mint egy kislány, punci van a lábuk között”. Miután erre fény derült, a munkáltató azonnali hatállyal kirúgta a vezetőt, aki válaszul pert indított ellene.

Ezt első fokon elvesztette, de végül mind a másodfokú bíróság, mind a Kúria igazat adott neki.

Négy okból kifolyólag tette ezt.

  • Egyrészt, mert a sértő megjegyzéseket nem közvetlenül a munkatársának mondta, így nem akadályozta a munka hatékony elvégzését,
  • az együttműködési kötelezettség csak akkor sérült volna, ha a megjegyzés hatására konfliktus generálódik,
  • a dolgozó akkor szentségelt, amikor épp nehéz munkát végzett, és nem kapta meg közben a kellő és elvárható segítséget a munkatársaitól,
  • ráadásul nem kapott előzetes figyelmeztetést, hanem haladéktalanul elbocsátották.

Most akkor káromkodhatunk vagy sem?

A legújabb kúriai döntés világossá teszi:

  • az együttműködési kötelezettség megszegése, adott esetben káromkodás esetén sem lehet azonnali hatállyal kirúgni egy munkavállalót, ugyanis nem mindegy, hogy milyen kifejezéssel, környezetben és körülmények között hangzanak el a munkahelyi légkört romboló kifejezések;
  • ha kellő súllyal bír a cselekmény, akkor is előzetes figyelmeztetésben kell részesíteni a munkavállalót, anélkül nem lehet azonnal a legsúlyosabb szankció mellett dönteni;
  • érdemes olyan munkahelyi etikai szabályzatot létrehozni, amely mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára világossá teszi a határokat.

Forrás: https://tinyurl.hu/e582

Fotó: Dmitry Vechorko