Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Kitört az e-autós háború Európa és Amerika között?

Az Európai Unió sürgős lépéseket kért még az év vége előtt az amerikai klímatörvény módosítására, mivel az kizárná a klímavédelmi adókedvezményekből az európai gyártású elektromos kocsikat. A felek azt állították, sikerült előrehaladást elérni.

Ez olyan protekcionista lépés lehet – Joe Biden elnöktől –, amire nemezise, Donald Trump is büszke lehetne: az idei, 430 milliárd dolláros amerikai inflációcsökkentő törvény, az IRA nagyvonalú, 7500 dolláros adójóváírást kínál azoknak az autóvásárlóknak, aki Tesla, Ford és más észak-amerikai gyártmányú, új elektromos autókat vesznek. Az Európai Unió attól tart, hogy a kedvezmény jelentős kárt okoz az európai autógyártóknak.

Washington szavakban többször jelezte: igyekszik megérteni az európai aggályokat. A feleknek nem sikerült megállapodni arról, hogy az európai kocsikat is bevonják az adókedvezménybe, de közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben előrelépésről beszéltek.

Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa hétfőn, az USA-EU Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) ülése előtt azt mondta: a törvény azzal fenyeget, hogy aláássa az egy éve működő transzatlanti fórumon elért eredményeket.

„Minden megbeszélésünkkel bizonyos értelemben egy lépést teszünk előre, de az inflációcsökkentő törvénnyel két lépést teszünk hátra „.

Dombrovskis szerint még az év végéig konkrét lépésekre van szükség, mivel egyes rendelkezések jövőre hatályba lépnek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter nagyon pozitív, előremutató fórumnak nevezte a tanácsot, amely többek között segített konkrét lépéseket hozni olyan kérdésekben, mint az Moszkva elleni fellépés az ukrajnai háború miatt. A hatórás tárgyalások után azt mondta: hiszi, hogy meg tudják oldani az elektromos autók ügyét.

Egy, a tárgyalásokat ismerő forrás szerint a munkacsoport azon van, hogy még a jövő évi intézkedések egy részének életbe lépése előtt egyezségre jussanak.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter elmondta, hogy ő és Robert Habeck német gazdasági miniszter megbeszéléseket kezdtek amerikai kollégájukkal az EU-ban előállított zöld termékek kedvezményes elbírálásáról. Ugyanakkor azt is mondta, hogy az EU-nak szüksége van az IRA saját megfelelőjére.

Ursula von der Leyen, EU Bizottsági elnök vasárnap azt mondta: az EU kiigazítja állami támogatási szabályait, hogy megakadályozza az IRA által kiváltott beruházói kivonulást, ugyanakkor együttműködést ajánl fel Washingtonnak a nyersanyagok terén Kína dominanciája ellen.

A múlt héten Washingtonban tett állami látogatása során Emmanuel Macron francia elnök a CBS televíziónak azt mondta, hogy ez”munkahelygyilkos”

Európa számára. Joe Biden amerikai elnök azt válaszolta: a törvényen „finomításokat” lehetne eszközölni, hogy az európai országok könnyebben részt vehessenek az adókedvezményekben, de egyelőre nem világos, hogy ez hogyan fog megvalósulni. Francia tisztviselők elmondták, hogy abban reménykednek, hogy mindezt a Fehér Ház rendeletével lehetne biztosítani, anélkül, hogy a Kongresszus felülvizsgálata lenne szükséges, amit a Fehér Ház is el akar kerülni. A törvényt dél-koreai tisztviselők is bírálták.

Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

forrás infostart.hu

További híreink