AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Közel 14 milliárd forintból építik át az egykori ÁF gellérthegyi épületeit

A már a Corvinus Egyetemhez tartozó épületegyüttest a fenntarthatósági szempontokat maximálisan szemmel tartva építheti újjá a közbeszerzéseken sokszor nyertes Market Zrt. Teljesen kibelezik a jellegzetes zöld épületeket, lesz zöld tető, napelemek, és professzori lakrészek a legfelsőbb szinteken.

Nettó közel 14 milliárd forintból újulhat meg a Corvinus Egyetem Ménesi Campusa, az egykori Államigazgatási Főiskola épülete. A beruházásról a közbeszerzési értesítőben hétfőn megjelent információkat a Magyar Építők vette észre. A tervezést és a kivitelezést is a Market Építő Zrt. nyerte el.

A campuson egyedülálló oktatási és innovációs központ létrehozását ígéri a Corvinus Egyetem a projekt honlapján, de egyedülállóan fenntartható is lesz a komplexum. A cél a LEED Gold fenntarthatósági minősítés megszerzése, amire a hazai felsőoktatásban még nem volt példa.

A felújítás során tartószerkezetig visszabontják az épületeket,

  • lecserélik a homlokzatot,
  • a belső falakat,
  • a burkolatokat,
  • az álmennyezeteket,
  • a gépészetet,
  • és az 5030 négyzetméter födémszerkezetet.

Részlegesen elbontják a kosárlabdapályát és 25 méteres uszodát is magában foglaló sportlétesítményt, amelynek helyén részben parkolót, részben rekreációs terek és öltözők épülnek.

Lesz új főbejárat a Mányoki út felől, négyszintes kollégiumi rész, a legfelső emeleten professzori szálláshelyek és közösségi tér, valamint egy az Adattér elnevezésű adattudományi és adatvizualizációs műhely. A tető részben zöld lesz, 15 centiméternél vastagabb termőréteggel, de telepítenek napelemrendszert is. A felújítást 2023 nyarára tervezik befejezni.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu