Üzleti élet felsőfokon
2023. December 05. Kedd, Vilma

Közel a Gemini, a Google GPT-„gyilkos” mesterséges intelligenciájának bemutatása

A Google számára nagy lépés és vízválasztó lehet majd a Gemini bevezetése.

A Google a napokban partnerei egy szűk köré részére hozzáférést adott ahhoz az új, minden korábbinál erősebb „okosabb” mesterséges intelligenciájához, aminek érkezéséről a PC Fórum már a nyár közepén írt. A Gemini nevű MI állítólag közvetlen versenytársa lehet majd az iparág jelenleg de facto mértékadó szabványának tekintett GPT-4-nek – sőt, a keresőóriás reményei szerint le is körözheti majd azt.

A Gemini a hírek szerint nagy nyelvi modellek (LLM) multimodális gyűjteménye, amely rendkívül sok téren tud majd a felhasználók segítségére sietni. Így pl. a chatbot funkció mellett, aminek keretében tetszőleges kérdésekre tud majd válaszolni, képes lesz nagy méretű szövegekből rövidebb összefoglalókat készíteni – sőt zenét vagy akár képeket is generálhat majd a felhasználó által megadott leírások alapján, és a programozóknak is segíthet majd a kódolásban.

A Google számára nagy lépés és vízválasztó lehet majd a Gemini bevezetése. A cég ugyanis jól láthatóan lekéste a mesterséges intelligencia a köztudatba áttörésének és a mindennapokban történő elterjedésének pillanatát – és azóta is csak próbálja utolérni versenytársait, köztük a ChatGPT-t is üzemeltető OpenAI-t, valamint a Bing Chat-ot biztosító Microsoftot is. A Gemini kidolgozására a vállalat állítólag még Sergey Brint, a cég egyik alapítóját is visszahívta, hogy segítse előbbi létrehozását.

A Google jelenleg a Gemini modelljének egy nagy méretű, de még így is leskálázott modelljéhez biztosított hozzáférést partnerei számára, a cég teljes értékű megoldása azonban már ennél is „okosabb” lehet majd – azaz, több területhez érthet és jobb válaszokat adhat. Ezt, a sokkal erősebb mesterséges intelligenciát a cég állítólag Cloud Vertex AI szolgáltatásán keresztül tervezi majd elérhetővé tenni vállalkozások számára – de, hogy mikortól, azt egyelőre nem lehet tudni.

pcforum.hu

További híreink