Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Közel ezer kilométeren árvízvédelmi készültség van érvényben, több út járhatatlan

Az intenzív esőzés következtében továbbra is áradnak a folyók és patakok Vasban, ahol tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná, a veszélyes útszakaszokat a rendőrség lezárta – írta a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a Facebook-oldalán. Az Útinform tudatta azt is, hogy a Duna áradása miatt több Pest vármegyei alsóbbrendű utat is lezártak. Mindeközben a vízügy csaknem négyszáz […]

Az intenzív esőzés következtében továbbra is áradnak a folyók és patakok Vasban, ahol tizenkét alsóbbrendű út vált járhatatlanná, a veszélyes útszakaszokat a rendőrség lezárta – írta a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a Facebook-oldalán. Az Útinform tudatta azt is, hogy a Duna áradása miatt több Pest vármegyei alsóbbrendű utat is lezártak. Mindeközben a vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről; Körmendnél hétfő este a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzés várható a folyón.

A Vas vármegyei rendőrség tájékoztatása szerint már vasárnap lezárták az utat vízátfolyás miatt

 • Pinkamindszent és az államhatár között, majd
 • Csörötnek és Rönök,
 • Vasszentmihály és Csörötnek,
 • Rátót és Rábagyarmat,
 • Felsőcsatár és Vaskeresztes, valamint
 • Pornóapáti és Horvátlövő között, illetve Pornóapátinál egy bekötőút esetében is erre kényszerültek.

Szintén lezárta a rendőrség a Kemestaródfa és Pinkaszentkirály, a Csákánydoroszló és Ivánc közötti, valamint a Halogy és Csákánydoroszló közötti utat, illetve a Felsőmarác és Csákánydoroszló, a Molnaszecsőd és Döröske közötti utat, valamint a Pornóapáti és az államhatár közötti alsórendű útszakaszt is.

Az Útinform hétfő délben a honlapján azt közölte, hogy a Duna áradása miatt Pest vármegyében lezárták

 • a Szentendre-Kisoroszi összekötőutat,
 • a Szigetmonostor-Határcsárdai komphoz vezető utat,
 • a Szentendre-Szigetmonostori révhez vezető utat,
 • a Leányfalu-Pócsmegyeri komphoz vezető utat,
 • a Dunabogdányi hajóállomáshoz vezető utat és
 • a Budaörs-Törökbálint bekötőutat.

Az áradások miatt továbbá több helyen – Neszmély és Dunaradvány, Visegrád és Nagymaros, Szentendre és Szigetmonostor, Százhalombatta és Tököl, illetve Lórév és Adony között – is szünetel a kompátkelés – ismertette az Útinform.

Rába tetőzés

Mindeközben a vízügy csaknem négyszáz szakemberét mozgósította a Rába menti árvízi védekezéshez az ország egész területéről; Körmendnél hétfő este a valaha mért legmagasabb vízállás szintje körüli tetőzés várható a folyón.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint a Duna-vízgyűjtő időjárását a következő néhány napban egy frontrendszer határozza meg; szombat este és éjjel több helyen, így a Rába vízgyűjtőjén is rendkívül heves zivatarrendszer haladt végig, amelyből rövid idő alatt rendkívüli mennyiségű csapadék zúdult le.

Ezen belül is a Strém és a Pinka vízgyűjtőjét érte a legextrémebb terhelés: 6 óra alatt csaknem egy havi esőmennyiséget kapott – tették hozzá. A legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn területi átlagban további 10-20 milliméternyi eső várható – írták, jelezve: a felhőszakadásokkal hirtelen érkező csapadék nem tud beszivárogni a már átnevesedett talajba, a kisebb patakokon pedig komoly vízszintemelkedéseket okoz: a Pinkán Felsőcsatárnál hajnalban 508 centiméteres vízállással meg is dőlt az eddig mért legmagasabb vízállás.

Hangsúlyozták, hogy a következő napokban számottevő csapadék várható elsősorban az osztrák területeken, illetve a Tisza vízgyűjtőjén is.

Az országban jelenleg 912,4 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség, ebből 10,42 kilométeren a legmagasabb, vagyis harmadfokú – ismertették.

A Duna vízszintje Budapestnél a szombati tetőzés óta már 26 centimétert csökkent, ugyanakkor a lassú apadás miatt továbbra is marad a magas vízállás; Baján még hétfőn, Mohácsnál pedig kedden várható a tetőzés.

A Rába Szentgotthárdnál vasárnap 19.30 órakor tetőzött harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó vízszinttel, 422 centiméteren. Körmendnél intenzíven árad a folyó, hétfő reggel már meghaladta a harmadfok szintjét, a tetőzés este várható, a valaha mért legmagasabb vízállás szintjét megközelítően – közölték.    A közlemény szerint a Murán kialakuló árhullám Letenyénél várhatóan a másodfok szintje körül tetőzik, a Dráván az első fok szintjét meghaladó vízállások várhatóak a következő időszakban.

A Tarnán a vízgyűjtőt érintő eddigi, illetve hétfőn várható csapadék hatására újabb árhullámok alakulnak ki, Tarnaörsnél várhatóan újra a másodfok szintje fölé emelkedik a vízállás.

A Zagyván az első fok fölötti, a Sajón pedig a másodfokot megközelítő vízállásokra van kilátás – áll a közleményben.

Szúnyogok

A Dunán levonuló árhullám több, nagy kiterjedésű szúnyog-tenyészőhelyet hagy maga után, így megelőzésként biológiai módszerrel lépnek fel a szúnyoglárvák ellen a folyó mentén – közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn.

Mukics Dániel tájékoztatása szerint először földi biológiai gyérítési módszert alkalmaznak a természetvédelmi oltalom alatt nem álló ártéri területeken. Ezt követően a növényzettel fedett területen a levegőből, granulátum formában juttatják ki a lárvákat elpusztító biológiai készítményt.

Azt írták, a biológiai szúnyoggyérítéskor a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így az árvaszúnyogokra is teljesen ártalmatlan. Ugyanakkor természetvédelmi területeken ez a módszer is csak korlátozott mértékben, külön engedély alapján végezhető.

Kifejlett szúnyogok elleni permetezést ezen a héten Sopronban és környékén, Debrecenben és Miskolcon végeznek – ismertette a szóvivő.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a melegben a csípőszúnyog-lárvák fejlődése felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ezért is különösen fontos hetente többször kiönteni a kertben és az erkélyen lévő tárgyakban összegyűlt vizet – fűzte hozzá a szóvivő.

mti.hu/portfolio.hu

Nyitókép: pexels.com

További híreink