Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Lefoglalt minták alapján 181 orosz sportolót tiltottak el

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség a moszkvai laboratórium adatai alapján eddig 181 orosz sportolót büntetett meg – jelentette be Witold Banka, a WADA elnöke a szervezet éves, lausanne-i szimpóziumán.

„Az adatbázis és a 2019-ben a moszkvai laboratóriumból lefoglalt doppingminták átvizsgálása sikeresen folytatódik. Eddig 181 sportoló kapott büntetést, további 88-nál állapítottak meg vétkességet, és 212 esetben tart még a vizsgálat. Ez kiváló eredmény a tiszta sport elleni küzdelemben” – mondta Banka.

A WADA Végrehajtó Bizottsága 2019 végén döntött úgy, hogy megfosztja az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) a nemzetközi doppingellenes kódexnek való megfelelés státuszától alapvetően azért, mert az orosz fél nem biztosította a moszkvai labor adatbázisának átadását, és csak hosszadalmas huzavona után juttatta el a 2012 és 2015 közötti időszakra vonatkozó információkat, analitikai adatokat és doppingmintákat a WADA-nak. Az orosz hatóságok tagadják, hogy manipulálták volna az adatbázist.

A megfelelési státusz visszaállításának egyik követelménye az, hogy az oroszok biztosítsák a WADA-kódex előírásainak az orosz jogszabályokba való integrálását.

A WADA vezetője azt mondta, hogy nem nagyon hisz az oroszországi doppingellenes rendszer függetlenségében.

Nyitókép: Pixabay
forrás infostart.hu

További híreink