AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 27. Szombat, Virgil

Magyar sajt nyert aranyat a sajtok világbajnokságán

A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől.

Kedden zárult a sajtvilágbajnokság, azaz a Mondial du Fromage, amit ötödjére rendeztek meg a franciaországi Tours városában.

A mintegy ötven országból érkező csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet. Az esemény keretében zajlott a sajtok Bocuse D’Orja is, ahol tizenegy versenyző készített a nézők szeme előtt sajttálakat, sajtos ételeket.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra a 2019-es Nemzetek Sajtja verseny győzteseként kiérdemelte a Mondial du Fromage-on való indulást, és most a legnagyobb szakmai elismeréssel térhet haza: egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől.

A Balaton egy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, aztán hetente kétszer kézzel forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét.

Messzebbre gurult a pettyes

A Vászolyi Sajtmanufaktúrát Reményik Kálmán alapította, aki a cégvezetést és a tanácsadást cserélte le 2014-ben a sajtkészítésre. Bár korábban olyan jelentős vállalatok első embere volt, mint például az Orex vagy a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., vezérigazgatói karrierje utolsó éveiben már kezdte egy kis cetlire felírni az ötleteit arról, milyen vállalkozásba vágna bele.

Volt az elképzelések közt kikötőfejlesztés, panzió, borászat, gyümölcstermesztés, a sajtkészítés szó azonban ekkor még nem került fel a listára. Kálmán mindössze abban volt biztos, hogy Vászolyon, és nem egy hatalmas fővárosi irodaházban szeretne dolgozni.

Könyvelőirodát vezető feleségével aztán – a nagy megvilágosodás után – beiratkoztak egy OKJ-s sajtkészítőképzésre („Márti ekkor már érezte, hogy messzebbre gurult a pettyes, mint eredetileg remélte”), és elkezdett egy kisebb sajtüzemnek alkalmas telket keresni Vászolyon.

„2014 novemberében kezdtük a sajtkészítést, karácsonyra többeknek vittem egy kis kóstolót, hogy tudjanak rólunk a faluban.”

A vászolyi sajtnak azóta komoly renoméja van, a Balaton sajt 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.

Forrás: forbes.hu

Fotó: forbes.hu