AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. November 26. Péntek, Virág

Magyar topegyetemekre felvételiznek, mégsem iratkoznak be gyakran a legtehetségesebb diákok

A hazai egyetemeknek a hollandiai, írországi, dániai, német, osztrák és brit felsőoktatási intézményekkel is versenyezniük kell a legtehetségesebb diákokért.

Van olyan vezető magyar egyetem, ahová a sikeresen felvételizők 10-15 százaléka nem iratkozik be. A döntés mögött időnként családi vagy anyagi okok állnak, de a „potenciális elsőévesek” legnagyobb része azonban azért hagyja veszni a felvételi eredményt, mert időközben felvették valamelyik külföldi egyetemre, és inkább ott tanulna tovább – írja az Eduline.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezeti a „hallgatói kiválóság” alapján összeállított, friss HVG-rangsort.

A lista élén álló intézmények eredményei sok mindenben hasonlók: magas az elsőhelyes jelentkezőik száma, a felvettek 80-90 százalékának legalább középfokú nyelvvizsgája van, na meg kifejezetten magas felvételi pontszáma, és sok olyan diák jut be a képzéseikre, aki valamelyik országos tanulmányi versenyen döntős vagy akár dobogós helyet szerzett.

A kiemelkedő hallgatói eredményeknek hátulütője is van: ezeknek az egyetemeknek nemcsak egymással, hanem a hollandiai, írországi, dániai, német, osztrák és brit felsőoktatási intézményekkel is versenyezniük kell a legtehetségesebb diákokért.

Forrás: hvg.hu

Fotó: hvg.hu