Üzleti élet felsőfokon
2022. Július 03. Vasárnap, Kornél, Soma

Majomhimlő ellen is használható vakcinát vásárolt az EU

Közel 110 ezer himlő elleni oltást vásárolt az Európai Unió, amely alkalmas a majomhimlő elleni védekezésre is. A tagállamok szabadon igényelhetik az oltást a leginkább rászoruló személyeknek.

Első alkalommal használták az unió közös egészségügyi programját, a EU4Health-t arra, hogy közvetlenül vásároljanak vakcinát a tagállamok számára. Ezt Sztella Kiriakidész egészségügyi biztos jelentette be Luxemburgban, ahol az egészségügyi miniszterek tanácskoznak. A Bavarian Nordic céggel kötöttek szerződést 109 090 adag, 3. generációs himlő elleni vakcina megvásárlására, amely elérhető valamennyi EU-tagállam, Norvégia és Izland számára is.

“A majomhimlő kitörése megmutatta az egységes uniós megközelítés fontosságát az újonnan megjelenő egészségügyi veszélyekre való felkészülés és válaszadás terén. A ma aláírt megállapodással biztosítjuk, hogy a tagállamok hozzáférjenek a nagyon szükséges vakcinákhoz a majomhimlőnek kitett emberek védelmében” – mondta Kiriakidész biztos.

Az EU a vakcinákat időarányosan bocsátja az EU-tagállamok rendelkezésére, a leginkább rászorulóktól kezdve. A 3. generációs vakcina jelenleg csak uniós szinten engedélyezett a felnőttek himlő elleni védelmére. A himlőoltás azonban megvédi az embereket a majomhimlőtől is, mivel ez a vírus közeli rokonságban áll a himlővírussal. Néhány tagállam már nemzeti mentességet adott, amely lehetővé teszi a majomhimlővírus elleni vakcina ideiglenes alkalmazását.

A szállítások már a hónap végén megkezdődnek azon kiemelt tagállamokban, amelyek nemzeti kivételt engedélyeztek a vakcina használatára.

Május 18. óta több mint 900 esetet regisztráltak, a legtöbbet Spanyolországban, Portugáliában és Németországban, de volt már magyar eset is. Andrea Ammon, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ igazgatója az Európai Parlament szakbizottsági meghallgatásán kedden azt mondta, hogy az előfordult esetek a legnagyobb arányban olyan férfiakhoz köthető, akiknek férfiakkal volt szexuális kapcsolata.

Forrás: https://hvg.hu/eurologus/20220614_Majomhimlo_ellen_is_hasznalhato_vakcinat_vasarolt_az_EU

Fotó: REUTERS