Üzleti élet felsőfokon
2024. Április 23. Kedd, Béla

Már nem tudjuk, hányan halnak meg Covidban, pedig a mutációk még lehetnek veszélyesek

A WHO-nak nincs többé rálátása a halálozási adatokra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyre kevesebb információhoz jut globálisan a koronavírus-járványról – közölte Genfben Maria van Kerkhove.

A WHO koronavírus-járvány ügyeiben illetékes szakértője hangsúlyozta, hogy „jelenleg nem tudnak pontos statisztikai összesítést adni a Covid-19-hez köthető halálesetekről„.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója szerint a halálozások és a fertőzöttek száma is csökkent azóta, hogy a koronavírus május végétől már nem minősül nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzetnek. Ugyanakkor a rendelkezésre álló adatállomány is hiányosabb lett. Júliusban például a tagországok negyede osztotta meg a halálozási adatokat a WHO-val, s mindössze 11 százalékuk ismertette a súlyos megbetegedések számát. Tedrosz hangsúlyozta, hogy fontos szem előtt tartani a helyzetet nem utolsó sorban a koronavírus mutációi miatt.

A WHO szerdán „érdeklődésre számot tartó variánsnak” minősítette az EG.5 jelű mutációt. Ezzel jelenleg három variáns terjedését tartják fokozott megfigyelés alatt: a főleg Európában és az amerikai kontinensen terjedő XBB.1.5-öt, az Ázsiában terjedő XBB.1.16-ot, valamint az EG.5-öt. Van Kerkhove szerint utóbbi – egyebek között Egyesült Államokban, Kínában, Kanadában, Japánban és Dél-Koreában is kimutatott – variáns ugyan nem okoz súlyosabb tüneteket, de a többi mutációhoz képest az oltás kisebb hatékonyságát vélték megfigyelni esetükben.

hvg.hu

További híreink