Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Megdobta a SZÉP-kártya forgalmát, hogy a boltban élelmiszert is lehet vele vásárolni

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya költések összege februárban, a május 31-ig érvényben lévő élelmiszer-vásárlási lehetőség érezhetően megnövelte a felhasználást – közölték a kártyakibocsátók. Mint ismert, februártól négy hónapig él a lehetőség, hogy a boltban élelmiszert is lehet venni a Széchenyi pihenőkártyával.A K&H Banknál a SZÉP-kártya költések mintegy negyedét élelmiszer-vásárlások tették ki a múlt hónapban. Emellett a […]

Jelentősen megnőtt a SZÉP-kártya költések összege februárban, a május 31-ig érvényben lévő élelmiszer-vásárlási lehetőség érezhetően megnövelte a felhasználást – közölték a kártyakibocsátók.

Mint ismert, februártól négy hónapig él a lehetőség, hogy a boltban élelmiszert is lehet venni a Széchenyi pihenőkártyával.
A K&H Banknál a SZÉP-kártya költések mintegy negyedét élelmiszer-vásárlások tették ki a múlt hónapban. Emellett a felhasználás összértéke is megugrott: januárhoz képest 20, az egy évvel ezelőtti költéshez képest pedig 80 százalékkal többet vásároltak az idén februárban K&H SZÉP-kártyával. Azt tapasztalták, hogy az élelmiszer-vásárlás újabb lendületet adott a SZÉP-kártya piacának, a felhasználói és a kereskedői oldalon egyaránt. Februárban egyetlen hónap alatt majdnem annyi kereskedő csatlakozott a K&H SZÉP-kártya elfogadóhelyek közé, mint tavaly egy teljes negyedév alatt. Ezzel a K&H SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma országosan meghaladja a 36 ezret. Adataik szerint főként a kisebb üzletek látják úgy, hogy még most is érdemes beszállni, és lehetőséget nyújtani a vásárlóknak a SZÉP-kártyás fizetésre. A SPAR, az Aldi, a Lidl és a TESCO áruházlánc mellett már több ezer COOP, CBA, Reál üzlet és húsbolt is lehetővé tette a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlást. Így közel 6500 kereskedelmi egység van Magyarországon, ahol K&H SZÉP-kártyával lehet élelmiszert venni. Náluk az elmúlt hetekben aktivált elfogadóhelyek mintegy negyede budapesti, míg a többi vidéki üzlet.

Az OTP azt közölte, hogy a 2022. februári OTP SZÉP-kártya költés összege majdnem a duplája volt a tavaly februárinak. Tavaly februárban 11,7 milliárd forint, míg idén már 22,2 milliárd forint volt a havi költés összege, ami 90 százalékos növekedés. Ez a markáns bővülés az OTP szerint leginkább azzal magyarázható, hogy tavaly év elején még a járványhelyzet jelentősen korlátozta a szabadidős tevékenységeket, és így a SZÉP-kártya forgalma is alacsony volt. Ezt alátámasztja az is, hogy az idei januári – még élelmiszer-vásárlási lehetőség nélküli – forgalom 64 százalékkal meghaladta a tavalyit. Az idei februári költés a januárinál már 14 százalékkal volt magasabb. Az alacsony bázis és a járványhelyzet enyhülése mellett minden bizonnyal az élelmiszer-vásárlási lehetőségnek is szerepe volt a februári magas költési adatban – írták. Az OTP adatai szerint februárban a SZÉP-kártyás költések több mint 20 százaléka történt élelmiszerboltokban. Február eleje óta az összes nagy élelmiszer üzletláncban elfogadják az OTP SZÉP-kártyát, emellett a kisebb, önálló üzletek is szép számban, folyamatosan csatlakoznak az elfogadóhelyek köréhez: 2022. januárban és februárban összesen 3977 elfogadóhellyel – döntő többségében élelmiszerboltokkal – bővült az OTP SZÉP-kártya hálózata, ami rendkívüli növekedés. Ezzel az OTP SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma közel 55 ezerre nőtt.

Az MKB SZÉP-kártyás költések is jelentősen megnőttek 2021 azonos időszakához képest a bank közlése szerint. Ebben két tényező játszott meghatározó szerepet, az egyik a jóval kedvezőbb pandémiás helyzet, ami pozitívan hat a költésekre. A másik, hogy a jogszabályi változásnak, illetve a szolgáltatók és a kártyakibocsátók összehangolt munkájának eredményeképpen a nagy élelmiszerláncok és a kisebb élelmiszerboltok nagy számban tudnak elfogadni SZÉP-kártyát, és az élelmiszer-vásárlásra van igény a kártyabirtokosok oldaláról is. Számottevően nőtt náluk is az elfogadóhelyek száma, ugyanakkor az élelmiszer-vásárlás szempontjából leginkább meghatározó az, hogy már több mint 10 ezerrel több POS terminál fogadja el az MKB SZÉP-kártyát most, mint január 1-jén. A bank honlapján található adatok szerint több mint 35 ezer szolgáltatónál lehet MKB SZÉP-kártyával fizetni.

Forrás: 24.hu

Fotó: 24.hu/PALÁGYI BARBARA

További híreink