Üzleti élet felsőfokon
2023. Május 28. Vasárnap, Csanád, Emil

Meglepően magas áron, de megtorpant a lakáspiac – így hatottak az új rezsiszabályok

Egymillió forinton ragadtak be a fővárosi ingatlanok négyzetméterárai, egyelőre ez a plafon. A rezsiszabályok változása jövő én elején jelenhet meg az árakban.

Lassul kicsit a lakáspiac, de egyelőre a rezsicsökkentés részleges kivezetése nem okoz komoly felfordulást – derül ki az Ingatlan.com bő 200 ingatlan kínálat adataiból készített elemzéséből. Változásra több hónapos időtávon lehet számítani. „Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek.”

Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani.

Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon.” – írta közleményében Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kínálat még így is bővült

Az elmúlt három hétben a kereslet alig változott a használt lakások piacán, az eddig megszokott enyhe csökkenés érzékelhető.

A kínálat viszont 10 százalékkal bővült ebben az időszakban.

Jelenleg már több mint 114 ezer eladó lakás- és házhirdetésből válogathatnak a vevők.

A közepes állapotúként eladásra kínált, azaz többségében nagyobb fenntartási kiadásokkal rendelkező családi házak átlagos négyzeméterára augusztus első hetében 662 ezer forint volt, ami stagnálást jelent a három héttel korábbihoz képest.

A hasonló állapotú panel- és téglaépítésű lakások 747 ezer, illetve 890 ezer forint volt, ez szintén majdnem megegyezik a július közepén látott árakkal. A jó állapotú budapesti családi házakat 811 ezer, a paneleket 821 ezer forintos négyzetméterár jellemezte, a téglaépítésű társaikat pedig 1,03 millió forintért kínálták eladásra.

„Összességében a családi házaknál a négyzetméterár minimálisan csökkent, a paneleké és a tégalépítésűeké pedig alig változott. Ebből pedig az látszik, hogy a rezsiszabályokra higgadtan reagáltak a lakáseladók és lakásvásárlók.”

Egymillió a plafon

Balogh László azonban elmondta azt is, hogy a fővárosi kínálat bővülése a lassulás előjele. Emellett az is a visszafogottabb piac irányába mutat, hogy a téglaépítésű használt lakások átlagos négyzetméterára

már július közepén elérte a lélektanilag kritikus szintnek mondható 1 millió forintos határt, innen pedig már kétséges a további drágulás.

„A jelenlegi környezetben már nem tudtak tovább növekedni a használt téglalakások átlagárai Budapesten. A hiteldrágulás és az energiatakarékossági szempontok erősödése megálljt parancsolt a tempós drágulásnak.”

forrás – forbes.hu