Üzleti élet felsőfokon
2024. Március 03. Vasárnap, Kornélia

Megrázó dolog derült ki az új COVID-variánsról: erre készüljenek azok is, akik be vannak oltva

Az immunrendszerünk képes felismerni és leküzdeni ezt a változatot.

Egy új kutatás derítette ki, hogy az immunrendszerünk ellenállóbb lehet az új vírustörzzsel szemben, amit több, hasonlóan végzett kutatás is alátámasztott az előzőtől teljesen függetlenül is. De mi a különbség az oltott és az oltatlan emberi szervezet között, kell-e tartanunk komoly megbetegedéstől?

Amerikai tudósok két csoportja laboratóriumi kísérleteket végzett a beoltott és fertőzött amerikaiak antitestjeinek tesztelésére, hogy kiderüljön, mennyire képesek kivédeni a Covid-19-et okozó vírus jelenleg keringő változatait, beleértve az erősen mutált BA.2.86-ot is. Az eredmények meglepőek, de kimondottan megnyugtatóak – persze még mindig nem lélegezhetünk fel egészen.

A kutatási eredmények szinte pontosan megegyeznek, és a hírek – legalábbis ami a szintén Pirola névre keresztelt BA.2.86-ot illeti – nagyon jók. Mint kiderült, az immunrendszerünk képes felismerni és leküzdeni ezt a változatot, talán egy kicsit jobban is, mint az XBB variáns jelenleg keringő hajtásai.
Mit tud ez a vírusvariáns?

A BA.2.86 ellen azok reagáltak a legerőteljesebben, akik az XBB alvariánssal való fertőzést követő hat hónapon belül voltak. Ez arra utal, hogy az idén ősszel frissített Covid-19 vakcinák, amelyeket az XBB.1.5 elleni küzdelemre terveztek, további védelmet nyújtanak számos keringő Covid-19 vonal ellen, beleértve a BA.2.86-ot is.

Két független laboratórium alapvetően kimutatta, hogy a BA.2.86 lényegében nem jelent további immunmenekülést a jelenlegi változatokhoz képest – mondta Dr. Dan Barouch, a Beth Israel Deaconess Medical Center virológiai és vakcinakutatási központjának igazgatója és az egyik laboratórium vezetője. Mint hozzátette, az eredményeik összhangban vannak a kínai és svédországi laboratóriumok korábbi kísérleteivel. Mindent egybevetve az adatok azt sugallják, hogy a BA.2.86 nem lesz olyan zavaró, mint amitől a szakértők tartottak.

Létezik azonban egy másik változat, az FL.1.5.1, amely becslések szerint az új Covid-19 fertőzések 15% -át okozza az Egyesült Államokban, ezen pedig már el kell gondolkodni. Az XBB rekombináns variánsnak ez a gyorsan növekvő leszármazottja mutációk konstellációjával rendelkezik, amelyek felvonták a variánskövetők szemöldökét szerte a világon. A laboratóriumi vizsgálatok során ez volt a leginkább immun-elkerülő.
Egybehangzó megállapítások

Barouch és csapata a laboratóriumi tesztek során álvírusokat használt: megépítették a BA.2.86 vírus tüskéit, és egy másik vírus testéhez kapcsolták őket. Ezután plazmát, a vér tiszta részét vették 66 tesztalanytól, három csoportra bontva: akiket csak egyértékű vakcinákkal oltottak be, akik bivalens vakcinákat kaptak, illetve akik nemrégiben felépültek egy XBB fertőzésből. Ezután tesztelték, hogy antitestjeik mennyire semlegesítenek 10 omikron alvariánst, köztük a BA.2.86-ot. Azt találták, hogy az immunitás különböző típusaiban az emberek képesek voltak semlegesíteni a BA.2.86-ot, ráadásul néha hatékonyabban, mint más keringő változatok. A legmagasabb semlegesítő antitestekkel rendelkező emberek azok voltak, akik nemrégiben felépültek egy XBB fertőzésből.

A másik laboratóriumban Dr. David Ho, a Columbia Egyetem mikrobiológia és immunológia professzora és csapata 61 felnőtt vérplazmáját használta: 17-en három monovalens és két bivalens vakcinát kaptak, 25-en BA.2 áttöréses fertőzésből, 19-en pedig XBB áttöréses fertőzésből gyógyultak fel.

Eredményei lényegében hasonlóak voltak Baroucséhoz. Az immunprofilok tartományában a vérben lévő antitestek ugyanolyan jól tudták felismerni a BA.2.86-ot, mint más keringő változatok. A BA.2.86 elleni legmagasabb fokú immunitással rendelkezők azok voltak, akik felépültek a közelmúltbeli XBB fertőzésekből. Ez meglepetés volt, mivel a BA.2.86 hány mutációval rendelkezik. A tudósok azt jósolták, hogy az alapján, amit ezekről a specifikus mutációkról tudunk, nagyon immun-elkerülő lehet.

Barouch azt mondta, hogy nem hitte el az első adag eredményét, ezért a laboratórium egész hétvégén dolgozott, hogy megismételje a kísérleteket. Az eredmények ugyanazok voltak.

Nem pontosan az volt, amire számítottam. Most azonban, hogy megismétlődtek az általunk is kapott erdmények, így már magabiztosak vagyunk velük kapcsolatban. Tájékoztattuk az egészségügyi hivatalt és a Fehér Házat is, mert nagyon fontosnak tartjuk a megkapott eredményeket – tette hozzá az izraeli tudós.

pénzcentrum.hu

További híreink