Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Megúszhatja a csokos, babavárós büntetést, aki nem teljesíti a gyermekvállalási feltételeket

A Fidesz törvénybe írta, hogyan lehet méltányosságot kérni.

Nagyjából 20-30 százalékban nem teljesítik a vállalt gyerekeket a csok- és babaváró-kedvezményezettek. A Fidesz egy egyetlen nap alatt átvert, monstre salátamódosítóban törvénybe írta, hogy lehet méltányosságot kérni.

Rögtön a választások után, az ülésszak utolsó napján nyújtott be a kormány az országgyűlésnek egy számos kérdést szabályozó salátatörvényt, amelyet másnap el is fogadtak a képviselők.

A csomagban kedvező változtatás is akad – szúrta ki az Énpénzem.hu. A módosítás lényege, hogy a fővárosi és a vármegyei kormányhivatalok méltányossági eljárás keretében a csok, az otthonteremtési kamattámogatás, az adó-visszatérítési támogatás, a gyermekvállalási támogatás, a babaváró kölcsön kamattámogatása feltételeinek nem teljesülése esetén az állami követelésről részben vagy egészben lemondhatnak. Méltányossági eljárás korábban is létezett, de most ez bekerült az államháztartási törvénybe. Az eljárás szabályait majd egy kormányrendelet tartalmazza.

Nemrég a jegybank a Stabilitási jelentésében vette górcső alá a gyerekvállaláshoz kötött családtámogatási hitelek, kedvezmények helyzetét. Nagy vonalakban 20-30 százalékban nem szállítják a vállalt gyerekeket a csok- és babaváró-kedvezményezettek. 2024 második felében jár le az első babaváró-szerződések határideje, a legfrissebb adatok szerint 12 ezer szerződés összesen 115 milliárd forintban veszti el a kamattámogatást. A 2016-ban három gyereket vállaló csokosok határideje is most jön el – az esetek felében nem lett elég gyerek.

Ez a salátacsomag egyebek mellett felhatalmazza a kormányt, hogy minden iskolában és kollégiumban meghatározzon be nem vihető (tiltott) tárgyakat, illetve olyanokat, amelyeket csak igazgatói engedéllyel szabad az órán használni.

A törvény értelmében október 1-jétől Budapesten is az Országos Mentőszolgálat látja el az önkormányzatok helyett a háziorvosi és a házi gyermekorvosi ügyeletet, ami az ország más részein már megvalósult. Az önkormányzatokkal kötött szerződések szeptember 30-án hatályukat vesztik.

hvg.hu

fotó: istock

További híreink