AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Melyik vállalati hitelt érdemes most választani egy mikrovállalkozásnak?

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére bevezetett NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, több kamattámogatott vállalati hitel azonban továbbra is elérhető, sőt a Széchenyi Kártya Program szeptembertől újabb elemmel is bővül. Utánajártunk, melyik kölcsön lehet az ideális választás egy kisvállalkozásnak.

A pandémia okozta negatív gazdasági hatások enyhítésére több támogatott kölcsönt is elérhetővé tett a kormány a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások (kkv) számára. A jegybank elindította a Növekedési Hitelprogram új típusát, az NHP Hajrát, ami összesen 3000 milliárd forint forrást biztosított a vállalkozásoknak 2020 tavaszától 2021. júliusig.

Emellett a KAVOSZ által koordinált Széchenyi Kártya Program is új konstrukciókat hirdetett meg, a válsághelyzetre való tekintettel a korábbiaknál magasabb állami kamattámogatással. A Plusz típusú kölcsönök 2021. június 30-ig voltak elérhetőek, júliustól pedig az Újraindítási hitelprogram GO! kölcsönei indultak el hasonló feltételekkel – szeptembertől továbbá elindul a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció is. A fentiek mellett továbbra is igényelhető a Magyar Fejlesztési Bank hitelprogramján belül a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön.

Melyik támogatott vállalati hitelt érdemes felvenni?

Ez több tényezőtől is függhet, hiszen a különböző konstrukcióknál eltérő lehet a hitelcél, illetve az igényelhető kölcsön összege is. A legfeljebb 10 millió forintos Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt főként az egyéni vállalkozók, valamint a mikro- és kisvállalkozások tudják érdemben kihasználni – közülük is azok, akik a feltételrendszerben felsorolt tevékenységi körökben működnek. Ha 10 millió forintot igényelnek, 10 éves futamidőre és kihasználják a 3 éves türelmi időt, akkor a harmadik év után a havi törlesztőrészlet 119 048 forint lesz.

Ha ugyanezt a kölcsönt Széchenyi forgóeszközhitel formájában igénylik, akkor legfeljebb kétéves futamidőt választhatnak, a hitelösszeget pedig a futamidő végén, egy összegben kell visszafizetni – 0,1 százalékos nettó ügyleti kamattal számolva így a teljes visszafizetendő összeg 10 155 000 forint a Bank360 kalkulátora szerint.

A törlesztést tekintve valamivel jobban hasonlít a Széchenyi Likviditási Hitel GO! az újraindítási gyorskölcsönre: ennél a konstrukciónál 9 hónap a türelmi idő, a futamidő pedig három év – így a 10. hónaptól a havi törlesztőrészlet 370 ezer forint körül alakul, a teljes visszafizetendő összeg pedig 0,2 százalékos nettó ügyleti kamattal kalkulálva 10 183 333 forint.

A Széchenyi Beruházási Hitel GO! esetében van lehetőség a gyorskölcsönhöz hasonlóan tíz éves futamidőt választani, a türelmi idő viszont itt is rövidebb, egy év. Emiatt viszont még a 0,5 százalékos nettó ügyleti kamat mellett is alacsonyabb havi törlesztőrészlettel számolhatunk – a 13. hónaptól 95 ezer forint körül alakul a havonta fizetendő összeg. A teljes visszafizetendő összeg 10 470 883 forint.

A Széchenyi-hitelek az újraindítási gyorskölcsönnel ellentétben nem vehetők igénybe kamatmentesen, másrészt viszont nincs megkötés a tevékenységi kört illetően – vagyis ez nem jelent kizáró okot az igénylés során.

Szeptembertől újabb kedvezményes kölcsön indul

Egy júniusi kormányhatározat alapján a Széchenyi Kártya Újraindítási Program keretein belül 2021. szeptember 1-től elindul a Széchenyi Újraindítási Lízingkonstrukció. A pontos feltételrendszer még nem ismert, annyit azonban már lehet tudni, hogy a többi Széchenyi-hitelhez hasonlóan a nettó ügyleti kamat itt is kifejezetten alacsony lesz, az állami kamattámogatásnak köszönhetően mindössze 0,5 százalék.

Továbbra is van Növekedési Hitelprogram, de már a lakosságot célozza

Az NHP Hajrá 3000 milliárd forintos hitelkeretének kimerülése után a jegybank újabb NHP-s kölcsön lehetőségéről számolt be, mellyel ezúttal a lakosságot célozzák meg. Ez a Zöld Otthon Program, mely során a bankok az NHP Hajrához hasonlóan kamatmentesen juthatnak refinanszírozású hitelhez, melyet legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal helyezhetnek ki az ügyfelek felé, feltéve, hogy az igénylő vállalja a program feltételeit – egy legalább BB besorolású, energiatakarékos új építésű lakás felépítését vagy vásárlását. A Zöld Otthon Program októberben veszi kezdetét, és a kormánytagok közlése alapján kombinálható lesz a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) is – a tervek szerint a zöldebb otthont és a több gyermeket vállaló családok kamatmentesen igényelhetnek majd csok-hitelt a kedvezményes, MNB-s zöld hitel mellé.

Forrás: hvg.hu