Üzleti élet felsőfokon
2024. Július 20. Szombat, Illés

Milliókat kerestek limitált sneakerek eladásából, lecsapott rájuk a NAV

Az online árusoknak is számítaniuk kell a NAV ellenőrzésére

Online adatok alapján kezdték el egy magánszemély ellenőrzését a Nemzeti Adó-és Vámhivatal revizorai – írta közleményében az adóhivatal. Az eladó közösségi oldalakon üzletszerűen árult limitált gyártású vadonatúj sneakercipőket és -kiegészítőket, az ő bankszámlaforgalmának lekérdezése után a NAV további két, online csoportban aktívan kereskedő személy ellenőrzését is elindította.

Az egyik eladóról hamar bebizonyosodott, hogy tevékenységét adószám nélkül végezte. A NAV ellenőrei százötvennél is több adásvételt mutattak ki, az eladott cipőkből csaknem négymillió forintnyi jóváírás érkezett a bankszámlára.

A másik eladó a bankszámlaadatok szerint néhány hónap alatt félszáznál több terméket adott el, ebből több mint négymillió forint jövedelme származott. A harmadik sneakerárus 2019-től 2021 őszéig szintén adószám nélküli értékesített. Ez idő alatt 9 millió forint értékben adott el termékeket. Ezután katás vállalkozó lett. Ebben az időszakban már 92 millió forintnyi bevétele származott az eladásokból, miközben ezekről az adásvételekről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki.

A NAV elrendelte a három kereskedő utólagos ellenőrzését. Két eladónál a bankszámlaadatok alapján Elf Bar értékesítést is találtak. A bekért vevői nyilatkozatok megerősítették ezt az információt, így a NAV mindkét eladónál jövedéki jogsértést is megállapított.

hvg.hu

fotó: istock.hu

További híreink