AZ OLDAL TESZT ÜZEMMÓDBAN FUT.
Üzleti élet felsőfokon
2021. Szeptember 27. Hétfő, Adalbert

Müller Cecília elmondta, hányan fertőződtek meg újra a beoltottak közül

A tisztifőorvos szerint valószínűleg nem kell tartania a negyedik hullámtól azoknak, akik a vakcina minden dózisát megkapták.

A koronavírus elleni oltás felvételére buzdított az országos tisztifőorvos kedden a közmédiában, kiemelve, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk, és akik még nem kapták meg a vakcinát, azok védtelenek.

Müller Cecília elmondta, hogy mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták. Öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak. A 0,2 százalékos újrafertőződés a tisztifőorvos szerint rendkívül jó arány, és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés.

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre.

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az iskolakezdés apropójából kampányt szerveznek a vakcinálás népszerűsítésére, a szülőknek azonban nem kell ezt megvárni, most is lehet regisztrálni, és fel lehet venni a vakcinát az oltóhelyeken.

A tisztifőorvos elmondta elmondta továbbá, hogy aki felvette a védőoltás minden dózisát, annak nagy valószínűséggel már nem kell tartania a negyedik hullámtól, akik viszont még nem, azok védtelenek.

forrás: 24.hu