Üzleti élet felsőfokon
2024. Június 23. Vasárnap, Zoltán

Mutatjuk, mire figyeljen az szja-bevallásnál-kedden éjfélkor jár le a határidő

Idén a pünkösdi hosszú hétvége miatt május 21-én éjfélkor jár le az szja-bevallás határideje.

Bár a többségnek az adóhatóság elkészítette a bevallás tervezetét, mindenkinek érdemes átnéznie és kiegészítenie, ha szükséges, a tervezet ugyanis automatikusan bevallássá válik. Rendelkezzünk az adónk 1+1 százalékáról, hogy a számunkra fontos célokra is jusson a befizetésünkből!

Néhány nap múlva lejár a személyi jövedelemadó bevallásának határideje. Ez idén az ünnepek miatt május 21-ére esik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is több mint 5,6 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét, amit a NAV eSZJA-oldalán vagy Ügyfélportálján a KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás) rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetnek, és ha szükséges, szerkeszthetik is. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 21-i hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik.

Azok az elektronikus tárhellyel nem rendelkező adózók, akik kérték az adóbevallási tervezetük postázását, május elejéig kapták meg azokat a NAV-tól. Tanácsos átnézni a papíralapú tervezetet, illetve elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható. Akik nem kérték, de szeretnék kézhez kapni, azok kizárólag személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is elkérhetik még május 21-én.

Kinek nem lesz automatikusan bevallása?

Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez.

Fontos tudni, hogy a visszaigényelt adót a bevallás beérkezésétől, a módosított bevallási tervezet jóváhagyásától, beküldésétől számítva 30 napon belül utalja ki a NAV. A 30 nap számításánál figyelembe kell venni az esetleges postai kézbesítés átfutási idejét is.

Mire kell figyelni?

A magánszemélyeknek is lehetnek olyan jövedelmeik, amikkel mindenképpen ki kell egészíteniük a NAV tervezetét. A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi-, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén. Ha a magánszemély jogosult valamelyik adókedvezményre, de év közben nem kérte a munkáltatótól, kifizetőtől annak érvényesítését, akkor azzal kiegészítheti a tervezetet. A tervezetet okvetlenül ki kell egészíteni az olyan jövedelmekkel és azok adójával, amelyekről a tervezet nem tartalmaz adatot, ugyanakkor a magánszemély információval rendelkezik róla. Ilyen lehet például az ingatlanbérbeadás jövedelme, az ingó- és ingatlanértékesítés, vagy a tőzsdei ügyletek jövedelme. De a külföldről érkezett pénz sem jelenik meg a tervezetben. Külön odafigyelést igényel a külföldről érkezett osztalék- és tőkejövedelmek helyes kategóriába sorolása. (Mi számít kamatnak, osztaléknak, árfolyamnyereségnek vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek.) A külföldi kamatjövedelmek utáni 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetni, de csak a 2023. július 1-je után kötött ügyletekből realizált jövedelmek után kell ezt megfizetni. (A szocho fizetési kötelezettségről részletesen itt írtunk.)

Szem előtt kell tartani azt is, hogy a tervezet sokat segít a bevallásban, de nem tévedhetetlen, és nem feltétlenül szerepel benne minden jövedelem. Éppen ezért fontos, hogy mindenki ellenőrizze az adatokat. Ha ugyanis nem módosítunk, május 21. után akkor is automatikusan ez lesz a hivatalos bevallásunk, ha nem jók az adatok. 

Adókedvezmények

Az adóbevallásban lehet érvényesíteni a családi adókedvezményt is. Érdemes ellenőrizni, hogy a munkáltató pontosan tüntette-e fel a hónapokat, és hogy minden pontosan szerepel a tervezetben. Akiknek év közben néhány hónapig nem volt jövedelmük, az éves bevallásban érvényesíthetik a családi adókedvezményt azokra a hónapokra is. Az élettársak is ilyenkor oszthatják meg a családi kedvezményt a nem vérszerinti, eltartott gyermekre is. Ha tavaly a gyerek leérettségizett, és már nem jár utána családi pótlék, akkor kérdés, hogy a családi adókedvezményt helyesen vettük-e igénybe. (Erről részletesen itt írtunk.) Ezt is most ellenőrizhetjük. A négy- vagy többgyermekes anyák is most élhetnek a 2020 januárjától érvényesíthető adómentességgel, ha ezt eddig nem tették. A 25 éven aluliak is érvényesíthetik az adókedvezményt, ha ezt korábban nem tették, akárcsak az első házasok.

A kiemelt betegségek után járó, 2023-ban havi 11.595 forintos, azaz évi 139.140 forintos adókedvezményt is igénybe lehet venni. Adókedvezmény jár azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, és azoknak is, akik olyan betegségben szenvednek, amelyeket a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendeletben felsorolnak. 

A személyi kedvezmény utólag, az éves adóbevallásban is érvényesíthető, például ha megbízási szerződés alapján csak néhány alkalommal szerzett jövedelmet valaki az adóévben, és az adóelőlegből a kifizető nem érvényesítette a kedvezményt. A kedvezmény nem csak azokra a hónapokra jár, amelyekben valaki munkaviszonnyal rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a kedvezmény akkor is érvényesíthető, ha a munkaviszony nem áll fenn a teljes évben, feltéve, ha valaki rendelkezik annyi összevont adóalapba tartozó jövedelmet terhelő adóval, amivel szemben az egész éves kedvezmény érvényesíthető.

Adójóváírások

Akik önkéntes pénztárba (önkéntes egészségpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár), nyugdíjbiztosításra  vagy NYESZ-re (Nyugdíj-előtakarékossági számla) fizettek be, azoknak érdemes ellenőrizni az adójóváírást. Ha egyszerre több helyre is fizetnek, akkor dönteni kell, hogy melyik pénztárba, illetve melyik biztosításra igénylik a kedvezményt. A visszatérítés elmaradását ugyanakkor nem csupán az ügyfelek figyelmetlensége okozhatja. Amennyiben a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Alacsonyabb fizetések mellett az is előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybe vétele miatt az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz. Ilyenkor a jóváírás csak csökkentett mértékben kérhető.

Külföldi biztosítóval kötött nyugdíjbiztosításra is igénybe lehet venni az adójóváírást, ha az adózó rendelkezik a biztosító által kiállított bővített adattartamú igazolással.

Fontos tehát a tervezetet átnézni, és legkésőbb május 21-ig kiegészíteni, módosítani, ugyanis, ha valamilyen jövedelem nem kerül be a bevallásba, akkor az adóellenőrzéskor nemcsak a be nem vallott jövedelem utáni adót kell megfizetni, hanem az adóhiány miatt az adóbírságot és a késedelmi pótlékot is.

Ha fizetendő adó is van

Akinek fizetendő adója van, annak legkésőbb május 21-ig meg kell fizetnie. Ezt az online felületen (eSZJA portálon) bankkártyás fizetéssel is megteheti, vagy átutalhatja a NAV számlájára. (NAV Személyi jövedelemadó magánszemélyt, őstermelőt, egyéni vállalkozót, kifizetőt terhelő kötelezettség beszedési számla: 10032000-06056353). Ekkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adószámot vagy adóazonosító jelet. De a NAV ügyfélszolgálatain POS terminálon keresztüli bankkártyás befizetéssel vagy elektronikus hozzáféréssel, az eBEV portálon történő adószámla lekérdezéshez kapcsolódóan VPOS fizetéssel is lehet teljesíteni. És persze ott a csekkes fizetés is, ehhez a csekket a NAV-tól lehet kérni személyesen vagy telefonon.

Pótlékmentes részletfizetés

Aki nem tudja megfizetni az adóját, nem folytat vállalkozási tevékenységet, és nem kötelezett általános forgalmi adó fizetésére, a bevallásában nyilatkozhat arról, hogy a befizetendő, 500 ezer forintot meg nem haladó személyi jövedelemadóját és szociális hozzájárulási adóját legfeljebb 12 hónapon keresztül, pótlékmentesen, egyenlő részletekben szeretné teljesíteni. A nyilatkozat megtételére előírt határidő (2024. május 21.) jogvesztő. Ha bevallását az adóbevallási tervezet felhasználásával készíti el, az online felületen is lehetősége van erről nyilatkozni. Fontos tudni, hogy a fizetési kedvezmény engedélyezéséről a NAV külön értesítést nem küld. Az adózó csak akkor kap értesítést, ha a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg. Az első részlet megfizetésének határideje a személyi jövedelemadó megfizetésének határideje, azaz 2024. május 21.

A további részleteket, a következő hónap(ok) 20-áig kell megfizetni. Ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

Aki a pótlékmentes részletfizetés feltételeinek nem felel meg, de tartozását nem tudja egy összegben vagy az előírt határidőre megfizetni, a részletfizetést, illetve fizetési halasztást külön erre irányuló kérelemben az általános szabályok szerint kérheti a NAV-tól.

Rendelkezzünk adónk 1+1 százalékáról!

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is május 21-én éjfélig rendelkezhetünk. Addig kell kiválasztani egy támogatni kívánt civil szervezetet és egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. 

forrás- azenpenzem.hu

fotó- istock.hu

További híreink