Üzleti élet felsőfokon
2023. Május 28. Vasárnap, Csanád, Emil

Nagy a baj a megyei kórházban, újabb létfontosságú ellátás szűnik meg

A szolnoki kórházban számos fontos terület ellátása hónapok óta akadozik, mivel nincs elég orvos vagy ápoló.

November elsejétől megszűnik a gyermek csecsemő és gyermekkardiológiai ellátás is a szolnoki Hetényi Géza Kórházban – írja Kunetz Zsombor oxiológus szakorvos és egészségügyi elemző, a Röntgen blog szerzője mai Facebook-bejegyzésében.  Az erről szóló határozat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján jelent meg.

Kunetz azt írja, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórházban folyamatosak a leállások. Július elsejével például megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás (ezzel az összes olyan ellátás is, ami gyermek intenzív osztályos hátteret igényel, mint például a sebészet, vagy a gyermek baleseti sebészeti műtétek egy része).

Májustól kezdődően pedig az ügyeletek egy részében nem tudják biztosítani az ellátás számos beteg számára, köztük megszűnt

  • a stroke,
  • a neurológiai,
  • a szülészeti,
  • a PIC (tehát koraszülött-ellátás – a szerk.),
  • az arc- állcsontsebészeti ellátás is.

A probléma hátterében Kunetz azt mondja, hogy a humánerőforrás hiánya áll. Hozzáteszi: mivel a a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház egy megyei ellátó intézmény, a kórháznak a megye teljes ellátását kellene biztosítania. Ehhez képest kulcsfontosságú területek hónapok óta nem működnek,

a szünetelés határozatlan időre szól.

A csatolt dokumentumok alapján a Jász-Nagykun-Szolnok megyei betegek ellátására többek között fővárosi, kecskeméti, miskolci és debreceni kórházakat kötelezik. Ez egyes esetekben akár 150 kilométeres utat jelent.

Borítókép: MTI / Bugányi János

forrás forbes.hu